Hlavní obsah

Babiš znovu pošilhává po vládě s ODS, Hamáčka to rozzlobilo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Premiér v demisi Andrej Babiš (ANO) v neděli v Otázkách Václava Moravce (OVM) v České televizi připustil, že patrně znovu osloví s nabídkou k účasti ve vládě občanské demokraty. Detaily nabídky nespecifikoval. Šéf ČSSD Jan Hamáček v reakci pohrozil, že v takovém případě s ANO ukončí jednání.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Premiér v demisi Andrej Babiš

Článek

„Přemýšlím o tom,” reagoval Babiš na dotaz, zda ANO opět osloví s nějakou nabídkou občanské demokraty. „Měla by to být nabídka o programu a o účasti ve vládě,” dodal.

„Přemýšlím o tom, musím se poradit s kolegy,” uzavřel s tím, že to není jenom on, kdo rozhoduje.

Babiš ve vysílání znovu odmítl, že by ve Sněmovně existovala hlasovací koalice hnutí ANO s komunisty a SPD.

Občanským demokratům opakovaně vyčítal, že s ním šéf ODS Petr Fiala nechce jednat, byť strana oceňuje zahraniční politiku, kterou menšinový kabinet prosazuje.

Prozatím ANO jedná o podpoře a programu vlády s komunisty, SPD a sociálními demokraty.

V neděli odpoledne na Babišova slova reagoval šéf ČSSD Jan Hamáček. Na Twitteru uvedl, že pokud hodlá Babiš vyjednávat s ODS, může soc. dem. ihned jednání o vládě ukončit.

Také předseda ODS Petr Fiala na Babišovo vyjádření reagoval, podle něj by si Babiš měl přestat dělat z voličů legraci.

Zemana lidsky chápu

Babiš se v Otázkách vrátil i k inauguračnímu projevu prezidenta Miloše Zemana. Babiš již dříve řekl, že čekal jiný projev.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Miloš Zeman s šéfem Senátu Milanem Štěchem

V neděli doplnil, že po inauguraci již se Zemanem mluvil a že prezidentova slova „lidsky chápe” kvůli údajné kampani, která se proti němu vede. „Asi ta chvíle byla vhodná na jiný projev,” dodal. Poslanci, kteří odešli, měli podle Babiše respektovat, že Zeman zvítězil ve volbách.

„Když mě uráží ve Sněmovně, nadávají mi do agenta, tak já tam sedím. První dva roky jsem řval, ale už tam sedím a moc to nekomentuju,” nastínil Babiš, jak se podle něj měli poslanci při inauguraci zachovat.

Reklama

Výběr článků

Načítám