Hlavní obsah

Část politiků v čele s Miroslavou Němcovou opustila při projevu Zemana Vladislavský sál

– Praha • Aktualizováno

Několik politiků opustilo na protest proti inauguračnímu projevu Miloše Zemana Vladislavský sál. Zeman v něm kritizoval média podnikatele Zdeňka Bakaly a také veřejnoprávní Českou televizi. Pustil se i do TOP 09, jejíž politici - ale nejen oni - následně odešli.

Několik politiků opustilo na protest proti inauguračnímu projevu Miloše Zemana Vladislavský sál Video: Novinky

 
Článek

Zeman Bakalu obvinil z rozsáhlé hospodářské kriminality v OKD, označil ho za velkou skvrnu. Dokud podle Zemana kauza nebude vyřešena, nelze tvrdit, že v České republice je ekonomická kriminalita minulostí.

Prezident se poté, jak bývá v jeho projevech zvykem, opřel do médií. Konkrétně kritizoval média vydavatelství Economia, které vlastní právě Bakala. Obul se i do České televize a následně do TOP 09.

Záznam: Inaugurace prezidenta Miloše ZemanaVideo: Novinky, ČTK, .

Ihned poté se zvedla Miroslava Němcová (ODS) a odešla ze sálu. Později vysvětlila, že tak učinila proto, že Zeman jedná v přímém rozporu se svým slibem, že chce spojovat společnost. „Rozděluje ji,” uvedla.

Stejně jako Němcová učinili následně i poslanci TOP 09 v čele s Miroslavem Kalouskem. Sál opustil i čestný předseda Karel Schwarzenberg, šéf strany Jiří Pospíšil či poslanci Dominik Feri a Markéta Adamová.

Chvíli nato se zvedl také někdejší lidovecký ministr zemědělství Marian Jurečka, sál však opustila i celá řada dalších hostů slavnostního aktu.

V sále rovněž zazněla Modlitba pro Martu, píseň hrála asi deset sekund.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Předseda TOP 09 Jiří Pospíšil (vlevo) a čestný předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg opouštějí Vladislavský sál Pražského hradu při projevu prezidenta Miloše Zemana během jeho druhé inaugurace 8. března 2018.

Foto: Právo

Miroslava Němcová odchází z inaugurace prezidenta Miloše Zemana

Politici posléze svůj protestní odchod hájili slovy o tom, že prezident útočí na svobodu slova. [celá zpráva]

„Útok na nás v inauguračním projevu je nevhodný. Útok na nezávislá média je ovšem vyloženě neslušný. Proto jsme odešli,” napsal na Twitter například poslanec Feri a následně své vysvětlení doplnil s odkazem na prezidenta Václava Havla fotografii čestného předsedy Karla Schwarzenberga s titulkem „Odcházíme”.

Zemanův projev trval asi půl hodiny, krom útoku na média v něm uvedl, že chce podporovat aktivní občanství včetně přímé demokracie. Na závěr projevu slíbil, že se hodlá dožít 90 let a nejméně třikrát se zúčastnit inaugurace svých nástupců.

Anketa

Patří podle vás kritika OKD či médií k inauguračnímu projevu?
Ano
30,1 %
Ne
68,6 %
Nezajímá mě to
1,3 %
Celkem hlasovalo 27439 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám