Hlavní obsah

Ne komoušským mlátičkám, obušku z GIBSu ven! Tisíce lidí protestovaly proti zvolení Ondráčka

Právo, Novinky, alf, vtk, hon, mip, pra
Aktualizováno

V Praze, Brně, Ostravě a dalších osmi českých městech se v pondělí večer konaly demonstrace proti zvolení komunisty Zdeňka Ondráčka předsedou sněmovní komise pro kontrolu Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Lidem vadí Ondráčkova minulost u SNB a jeho zapojení do potlačování protikomunistických demonstrací v roce 1989. Na transparentech upozorňovali na ohrožení demokracie, zazněla i kritika premiéra Andreje Babiše.

Záznam: Demonstrace na Václavském náměstí s názvem: Ne Ondrackovi do cela GIBSVideo: ČTK

 
Článek

Akce odstartovaly v podvečer, nejvíce lidí se tradičně sešlo v hlavním městě. Policie odmítla na dotaz Novinek počet lidí na Václavském náměstí odhadnout, neoficiální čísla k 19. hodině hovořila o deseti tisících demonstrantů, další lidé však stále přicházeli. V menších městech se na demonstracích odhadem sešly tisíce lidí, například ve Zlíně jich však byly řádově jen stovky, hlásili reportéři Práva.

Foto: Mapy.cz

Václavské náměstí v Praze. Červeně je vyznačena oblast, kterou zabral dav lidí protestujících proti zvolení Zdeňka Ondráčka (KSČM).

Na protesty si lidé přinesli řadu transparentů s údernými hesly. V Praze byly k vidění nápisy jako „Ne komoušským mlátičkám kdekoliv!“, „Ne návratu estébáků a esenbáků k moci“ a lidé zde provolávali hesla typu „Bureše do koše”, „Babiše nechceme”, „Svobodu nedáme”, „Národa ostuda” či „Komouše nechceme”.

Záznam: Demonstrace na Václavském náměstí s názvem: Ne Ondráčkovi do čela GIBSVideo: Novinky.cz/ ČTK, .

„Někdo, kdo bil demonstranty během Palachova týdne v lednu 1989 a dodneška toho nelituje, by neměl být v takhle symbolické pozici,“ řekla Novinkám organizátorka pražské demonstrace Lucie Kohoutová.

Už od 17:00 zde lidé začali podepisovat petici za novou volbu předsedy komise, kterou mají organizátoři v plánu ve středu předat Sněmovně. V Praze akce vyvrcholila krátkým happeningem v 19:00, v jehož rámci lidé pozvedli petiční list či bílý list papíru srolovaný symbolicky do tvaru bílého obušku.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Demonstrace proti komunistovi Zdeňku Ondráčkovi v čele parlamentní komise pro kontrolu činnosti GIBS v Praze

Foto: Právo

Lidé se v pátek sešli na pražském Václavském náměstí na demonstraci proti komunistovi Zdeňku Ondráčkovi v čele parlamentní komise pro kontrolu činnosti GIBS.

„Tímhle 'ne-obuškem' chceme jasně ukázat, že odmítáme v tak vysoké funkci člověka, který reálný obušek používal k násilnému potlačení protestů za svobodu a demokracii v naší zemi,” dodali organizátoři. Někteří lidé na místě pozvedli nad hlavu i svazky klíčů s odkazem na revoluci v roce 1989.

Před půl devátou večer si pak dav zazpíval hymnu a lidé se začali pomalu rozcházet. Část z nich zamířila směrem na Pražský hrad.

Demonstrovalo se i v dalších městech

Vedle hlavního města proběhly demonstrace i v dalších deseti českých městech - organizátoři je svolali do Brna, Ostravy, Olomouce, Plzně, Písku, Jihlavy, Českých Budějovic, Liberce, Hradce Králové a Rožnova pod Radhoštěm. Účast v nich však dosáhla jen zlomku lidí, kteří se sešli v Praze - veskrze jde o stovky, maximálně tisíce protestujících. I zde lidé přišli s transparenty s různými hesly.

Druhou nejvyšší účast ohlásilo Brno, kde se odhadem sešlo na tři tisíce lidí. Na centrálním brněnském náměstí Svobody se protestovalo nejen proti návratu komunistů do klíčových pozic ve vedení státu, ale také proti premiérovi Babišovi (ANO), který podle demonstrantů tento stav umožnil.

Foto: Vladimír Klepáč, Právo

Demonstrace v Brně proti zvolení Zdeňka Ondráčka

Foto: Vladimír Klepáč, Právo

Demonstrace v Brně

Lidé přinesli transparenty s nápisy jako „Masaryk to všechno vidí” či „Nepřipomínejme si rok 1948 jeho opakováním”. V narážce na heslo celorepublikové policie se objevil i nápis „pomáhat a mlátit”. K hlavním řečníkům patřil předseda ODS a někdejší rektor brněnské Masarykovy univerzity Petr Fiala, který zdůraznil, že v úterý ve Sněmovně navrhne Ondráčkovo odvolání.

Zájemců o podpis petice za odvolání Ondráčka bylo v moravské metropoli tolik, že za několik minut došly petiční archy a nebylo se tedy na co podepisovat. Podpisy budou aktivisté v nadcházejících dnech shromažďovat na pěti místech v Brně, a to především v restauracích, v nichž se často scházejí studenti tamních vysokých škol. Právě ti tvořili větší část účastníků akce.

Foto: Vladislav Prouza, Právo

V Hradci Králové se demonstrace zúčastnila zhruba tisícovka lidí.

Demonstrace v Hradci KrálovéVideo: Vladislav Prouza, Právo

Zhruba tisícovku lidí hlásila Ostrava, Plzeň či Hradec Králové. Na jednom z ostravských transparentů například stálo „Stop komunistickým fízlům Ondráčkovi i Babišovi.“ V Hradci Králové se pak demonstrace zúčastnil i primátor Zdeněk Fink (bez politické příslušnosti).

„Nejde ani tak o Ondráčka, jako strach některých lidí z toho, že jako bývalý vysoký policejní důstojník z někdejšího protikorupčního útvaru je schopný vidět policajtům pod prsty. A nejen jim,“ okomentoval pro Právo rozruch okolo Ondráčka věci znalý člověk stojící mimo komunistické parlamentní struktury.

Demonstrace v Plzni, Zlíně a OstravěVideo: Jan Švábek, Aleš Fuksa, Aleš Honus, Právo

Zhruba 500 lidí hlásil reportér z centrálního náměstí v Liberci. V davu lidí akci přihlížel také například někdejší liberecký primátor Jiří Kittner (ODS) nebo současný primátor Tibor Batthyány (PRO 2016), kterého nechal Andrej Babiš vyloučit z hnutí ANO 2011 tím, že prosadil zrušení celé liberecké organizace.

Například ve Zlíně se pak dle reportéra Práva sešla necelá stovka lidí. K soše T. G. Masaryka přinesli hesla „Fízl premiérem? Ne!” či transparenty s grafikou upozorňující na odpor k Babišovi či komunistické straně.

Foto: Aleš Honus, Právo

Demonstrace v Ostravě

Foto: Aleš Honus, Právo

Demonstrace v Ostravě

„Zaměřme se na spojování demokratických sil, celé demokratické spektrum v naší republice je rozbité. To je příčinou toho, proč nyní ve volbách vyhrávají populisté, komunisté a extremisté. Bylo by dobré začít už od komunálních voleb, na lokální úrovni,“ sdělil Právu na zlínské demonstraci aktivista Ivo Daněk.

Ondráček se neomluvil, KSČM ho brání

Ondráček byl do čela komise zvolen v pátek, okamžitě poté čelil krok poslanců kritice veřejnosti. Babiš v neděli uvedl, že navrhne Ondráčka odvolat, pokud tak neučiní někdo jiný. Někdejšího člena SNB vyzval k omluvě, nebo rezignaci. Ondráček však už několikrát zopakoval, že se omlouvat nehodlá. Do čela komise kandidoval opakovaně, v prosinci ani v lednu ho Sněmovna nezvolila.

Předseda KSČM Vojtěch Filip se v neděli v pořadu Partie na TV Prima, vyjádřil, že nechápe důvody demonstrací. Podle něj Ondráček v listopadu 1989 dělal pouze svou práci a zajišťoval tak bezpečnost. Jeho kritici prý nejsou demokraté a nerespektují pravidla občanské společnosti, uvedl.

Místopředseda KSČM Jiří Dolejš v Otázkách Václava Moravce v České televizi naopak uznal právo občanů demonstrovat, i když s důvodem protestů nesouhlasil. Předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek uvedl, že demonstrací lidé demokraticky vyjadřují svobodnou vůli. Na adresu Ondráčka poznamenal, že podobně jako on se vymlouvali i nacisté, že jednali podle rozkazu a zákonů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám