Hlavní obsah

Lidé v Praze uctili památku zavražděného slovenského novináře

Praha

Desítky lidí přišly v pondělí večer na pražské Václavské náměstí uctít památku zastřeleného slovenského novináře Jána Kuciaka. Lidé se svolali spontánně přes sociální sítě. Kuciaka a jeho přítelkyni zastřelil na Slovensku neznámý pachatel. Podle policie smrt mladého novináře souvisí s jeho investigativní prací.

BEZ KOMENTÁŘE: Na Václavském náměstí uctili památku zavražděného slovenského novináře Jána KuciakaVideo: Novinky

 
Článek

„Věc sousedů je i věcí naší. Dejme vědět, že tyto zločiny nemají v české ani slovenské společnosti žádné místo. Mladý pár zemřel za to, že se Ján nebál postavit mafiánským strukturám u našich sousedů,” psalo se na facebooku v pozvánce na akci.

Po 18. hodině na místo průběžně přicházely desítky lidí, kteří mlčky zapalovali svíčky u sochy sv. Václava. Zavražděného Kuciaka připomínala řada jeho fotografií.

Tělo Kuciaka a jeho přítelkyně našli v obci Veľká Mača nedaleko Galanty na západě Slovenska. Neznámý vrah je tam zastřelili o víkendu. Kuciak pracoval jako investigativní novinář serveru Aktuality.sk. Psal o daňových podvodech. [celá zpráva]

Foto: Repro Aktuality.sk

Ján Kuciak

Vražda s největší pravděpodobností souvisí s jeho investigativní prací, uvedl v pondělí policejní prezident Tibor Gašpar. Mladého muže vrah zabil střelou do hrudníku, žena byla zavražděna kulkou do hlavy a jednalo se tedy o předem plánovanou, úkladnou vraždu. [celá zpráva]

Ján Kuciak

  • Zavražděný sedmadvacetiletý Ján Kuciak pracoval pro vydavatelství Ringier Axel Springer, provozovatele serveru Aktuality.sk, tři roky. Jako reportér on-line portálu se věnoval kromě jiného podezřením z daňových podvodů, které se týkaly i lidí označovaných za blízké vládní straně Směr-sociální demokracie premiéra Roberta Fica.
  • Psal také o kontroverzním podnikateli Marianu Kočnerovi, který ho prý zastrašoval. Na sociální síti pak Kuciak uvedl, že na Kočnera podal trestní oznámení a že ani po 44 dnech nebyl případ přidělen konkrétnímu policistovi.
  • Se svou přítelkyní Martinou byl zavražděn 21. února 2018. 
  • Objednavatel/objednavatelé vražd nebyli nikdy za zločin odsouzení. Politici, kteří měli být - byť prostřednictvím přátel - s kauzou spojení, stále figurují v nejvyšších patrech slovenské politiky, včetně Roberta Fica.

Slovenská vláda vypsala odměnu milión eur (přes 25 miliónů korun) za relevantní informace, které povedou k zadržení, obvinění a odsouzení pachatelů úkladné vraždy Kuciaka. „Na ministerstvu vnitra je zřízena telefonní linka, na které mohou občané své informace oznámit,“ řekl předseda slovenské vlády Robert Fico. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám