Hlavní obsah

Chovanec končí ve vedení ČSSD. Žádnou hořkost necítím, tvrdí

Novinky, Barbora Zpěváčková
Hradec Králové

Zklamání ani hořkost necítím, prohlásil končící statutární místopředseda ČSSD Milan Chovanec. Na nedělním sjezdu soc. dem. v Hradci Králové kandidoval na šéfa strany, se 116 hlasy ale skončil na třetím místě. Na post prvního místopředsedy kandidovat nebude.

Foto: Petr Horník, Právo

Milan Chovanec na 40. sjezdu ČSSD v Hradci Králové

Článek

„Dostali se dopředu dva silní kandidáti, moje role tím končí, na prvního místopředsedu kandidovat nebudu,“ řekl novinářům Chovanec po vyhlášení výsledků.

Do druhého kola postoupil bývalý jihočeský hejtman Jiří Zimola se 179 hlasy a někdejší šéf Sněmovny Jan Hamáček. Pro něj zvedlo ruku 155 delegátů. Průběh sjezdu můžete sledovat on-line zde.

Příčiny svého neúspěchu vidí Chovanec v tom, že byl spojen s dosavadním vedením ČSSD. „Byl jsem nejméně novou tváří. Ale žádnou hořkost necítím. Nabídl jsem straně nějakou vizi, delegáti rozhodli jinak. Budu straně pomáhat jako řadový poslanec tam, kde je potřeba,“ tvrdí Chovanec.

Zakládat platformy nebude

„Nebudu házet novému předsedovi klacky pod nohy, nebudu zakládat žádné platformy,“ dodal bývalý ministr vnitra. Narážel tak na platformu Zachraňme ČSSD, kterou založil Zimola a bývalý jihomoravský hejtman Michal Hašek.

Zda podpoří Hamáčka, nebo Zimolu, kteří postoupili do druhého kola, Chovanec neřekl.

Chovanec byl jedním z kandidátů, který se ohradil proti vládě s ANO a Andrejem Babišem. ČSSD by podle něj měla jít po prohraných volbách do opozice. Hamáček ani Zimola se vládě s ANO nebrání.

Reklama

Výběr článků

Načítám