Hlavní obsah

Zeman se chce u papeže přimluvit za Duku, jeho kritikům nadával do hlupáků a pisklounů

Právo, ada

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Prezident Miloš Zeman hodlá napsat papeži Františkovi, aby prodloužil mandát pražskému arcibiskupovi kardinálu Dominiku Dukovi. Chce se tím oficiálně postavit proti dopisu skupiny katolíků, kteří naopak požadují, aby papež jmenoval někoho jiného. Důvodem jejich kritiky je zejména údajné „hnědnutí“ katolické církve pod Dukovým vedením.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Prezident Miloš Zeman

Článek

Ten koncem dubna oslaví 75. narozeniny a dosáhne tak věku, kdy musejí podat demisi všichni katoličtí biskupové. Papež mu ovšem může mandát prodloužit.

„Když jsem si tenhle udavačský dopis přečetl, rozhodl jsem se, i když se do věcí katolické církve nemontuji, že se obrátím na Svatého otce se žádostí, aby mandát kardinálovi prodloužil,“ prohlásil v TV Barrandov.

Udavačským dopisem mínil list skupiny českých katolíků zaslaný do Vatikánu. Křesťanští aktivisté vyčítají Dukovi příklon k nacionalismu a krajní pravici. Na Dukovi se jim nelíbí také to, že "rád používá okázalé insignie moci".

„Těmto lidem říkám pisklouni, protože nedokážou nic jiného než pištět,“ prohlásil prezident na adresu signatářů dopisu. Připomněl, že Duka je bývalý politický vězeň a rád by prý věděl, „kolik z těchto pisklounů by mělo odvahu stát se politickým vězněm“.

Podle Zemana by bylo dobré, pokud by církev měla více osobností, jako je kardinál Duka.

Navzdory slibu prezident lidem nadával

Ačkoli prezident před volbami sliboval, že bude víc smířlivý a méně agresivní, v rozhovoru znovu popustil svůj slovník z uzdy.

Zatímco kardinál je podle Zemana vlastenec, což mezi církevními hodnostáři nebývá pravidlem, lidi, kteří ho kritizují, označil za hlupáky, bezvýznamné „nonames”, kteří prý v životě nic nedokázali a trpí komplexem méněcennosti.

Kritika by podle prezidenta republiky měla váhu jen v případě, pokud by vzešla z úst vážených osobností, které něco znamenají, ale ne od bezvýznamných lidí.

Peprnými výrazy prezident počastoval také jednoho z prezidentských kandidátů Pavla Fischera, který nedávno v rozhovoru pro ČTK mimo jiné uvedl, že by chtěl vystupovat jako „stínový prezident”. Za to ho Zeman nepřímo přirovnal k bláznům a pomatencům. „Koho chce bůh potrestat, toho zbaví rozumu,“ pravil na jeho adresu.

Anketa

Souhlasíte s prezidentem Zemanem, že kritizovat veřejné činitele by měly jen významné osobnosti, nikoli obyčejní lidé?
Ano
9,8 %
Ne
90,2 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 6347 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám