Hlavní obsah

Dohoda krajských šéfů ČSSD zvyšuje Hamáčkovy šance

Právo, Karolina Brodníčková

Mezi krajskými šéfy ČSSD vzniká podle informací Práva dohoda, aby byl šéfem strany 18. února zvolen dosavadní místopředseda Jan Hamáček. Tajná volba ze sedmi kandidátů pěti stovkami delegátů však může také překvapit.

Foto: PRÁVO- Petr Hloušek

Jan Hamáček (vpravo) a Milan Chovanec budou na sjezdu soc. dem. soupeřit o post předsedy

Článek

Petr Krčál, předseda ČSSD na Vysočině, která do čela strany nikoho nenavrhla, si myslí, že bez dohod to nepůjde.

„Pokud se kraje nedomluví, tak nebude zvolen ani předseda, ani místopředsedové. To je jedno, jaká je situace, to platí za každé situace. Dohoda je prostředek, jak dosáhnout nějakého cíle. Já jsem přesvědčen, že pokud se kraje k někomu nepřikloní, tak nebude nikdo zvolen,“ řekl Právu. „Nejspíš bude všeobecná shoda na Janu Hamáčkovi. Je to dobré řešení,“ dodal.

Už jsem zažil několik sjezdů, před kterými bylo vše dohodnuto, ale potom se volilo úplně jinak
Jaroslav Foldyna

Také ústecký poslanec Jaroslav Foldyna, který kandiduje na místopředsedu, se domnívá, že bez domluvy mezi kraji dopředu nemusí sjezd nakonec zvolit nikoho.

„Očekával jsem, že někdo začne moderovat diskusi. Ale pro mě je největší překážkou dohoda s Prahou, kterou má pan Hamáček,“ řekl Právu. „Už jsem zažil několik sjezdů, před kterými bylo vše dohodnuto, ale potom se volilo úplně jinak. Za plentou je každý sám,“ dodal Foldyna.

Jihočeský poslanec a kandidát na místopředsedu Ondřej Veselý podle svých slov objel několik krajských konferencí.

„Avizovaných dohod bylo spousta a spousta z nich na konferencích nevyšla. Věřím, že kdyby se hlasovalo aklamací, tak to dopadne, jak je dohodnuto. Ale když hlasujete tajnou volbou, tak se mnoho delegátů vzbouří,“ řekl Právu Veselý.

„Myslím, že tentokrát sjezd nebude tak nalajnovaný, jako byl ten poslední. Ten poslední nás k ničemu dobrému moc nepřivedl,“ dodal.

Přelomový sjezd

Hamáček nasbíral pět nominací – z Prahy, středních Čech, Libereckého, Karlovarského a Královéhradeckého kraje.

V počtu nominací za ním druhý v pořadí zůstává statutární místopředseda Milan Chovanec s podporou ČSSD Ústeckého, Plzeňského a Zlínského kraje.

Jiří Zimola, který kandiduje na šéfa strany s podporou „své“ jihočeské ČSSD, které předsedá, tentokrát nepřikládá dohodám tak velkou váhu.

„Sjezd bude skutečně přelomový. Jde totiž o hodně, někteří kandidáti na předsedu se evidentně snaží předjednat si svou podporu uvnitř strany. Já stále doufám, že situace, do níž se ČSSD dostala po neúspěšném vládním projektu především vinou současného vedení, se nakonec odrazí i ve volbě nového předsedy,“ napsal Právu.

Roman Hanák, šéf jihomoravské ČSSD, která podpořila na předsedu Miroslava Krejčíka, vyhlíží výsledek sjezdu s nejistotou. „Nepředbíhal bych s tím, kdo bude zvolen. Je sedm kandidátů na předsedu, uvidíme, jaká bude nálada na sjezdu, jak zvládnou kandidáti nominační projevy. Pro dohody je letos menší prostor, protože nálada je v členské základně neorganizovaná, může ze sjezdu vzejít i překvapení,“ řekl Právu.

Místopředsedy chce být 35 lidí

Situaci komplikuje i boj o posty místopředsedů. Na ty se hlásí asi 35 kandidátů ze všech krajů. „Velká část delegátů bude neorganizovaná a bude si hlasovat podle svého názoru,“ podotkl Hanák.

Podle šéfa oranžové odnože ČSSD Idealisté, Radima Hejduka, který kandiduje na místopředsedu, by nové vedení měli vybrat delegáti, nikoliv krajští funkcionáři.

„Kandiduji bez dohod, můj postoj je v tomto ohledu jasný. Současná situace je natolik zajímavá, že ačkoliv se dohody rýsují, tak nemusí být platné. Nálada mezi členy, jak jsem ji zaregistroval v krajích, není taková, že by brali dohody jako závazné,“ řekl Právu.

Na stanovy už zřejmě podle Krčála nedojde. „Z krajských konferencí se ozývá, že se stanovy řešit nebudou, nedoporučujeme to. Protože by se nevyřešilo vůbec nic. V prvé řadě musíme vyřešit vedení soc. dem.,“ řekl Právu Krčál.

Podle Foldyny by hlavním tématem sjezdu měl být postoj ČSSD k vládě. Sám prosazuje, aby se strana dohodla, že do Babišovy druhé vlády vyšle odborníky, kteří nemají mandát poslance.

„Měli bychom být ve výborech, měli bychom být součástí rozhodovacího procesu. Ale žádný poslanec by si neměl vyjednávat místa v exekutivě,“ navrhl.

Reklama

Související články

Chovanec: Babiš si v ČSSD buduje pátou kolonu

Podle úřadujícího předsedy ČSSD Milana Chovance čeká premiér a šéf ANO Andrej Babiš, že k němu budou nově zvolené špičky soc. dem., které zvolí blížící se...

Jihočeská ČSSD chce v čele strany Zimolu

Sociální demokraté v jižních Čechách nominovali v neděli na předsedu strany Jiřího Zimolu. Hlasovalo pro něj 129 ze 166 delegátů. Nové vedení si sociální...

Výběr článků

Načítám