Hlavní obsah

Běžkař srazil chlapce na lyžích a od zraněného ujel

Právo, Ludmila Žlábková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Agresivita mezi lyžaři stoupá. Konflikty se odehrávají na sjezdovkách, kde často dochází ke střetům mezi lyžaři a snowboardisty, ale podle členů Horské služby se do sebe nezřídka pustí i vyznavači běžeckého lyžování, kteří se ve sněhové stopě dokážou i poprat. Jednu kolizi mezi běžkaři v současnosti vyšetřují policisté.

Foto: archiv PRÁVO

Ilustrační foto

Článek

„Stane se to i několikrát za sezónu. Rychlejší třeba napadne pomalejšího nebo registrujeme konflikty mezi vyznavači klasického a bruslařského stylu. To je nejčastější,“ konstatoval náčelník Horské služby Jizerské hory René Mašín.

Právě v Jizerkách došlo minulý týden ve čtvrtek k incidentu, který je naprosto ojedinělý. Nezletilého čtrnáctiletého chlapce srazil přímo na běžecké trati neznámý běžkař. Aniž by se zajímal o jeho zdravotní stav nebo mu poskytl pomoc, z místa události na Jizerské magistrále ujel.

O bezohlednosti neznámého svědčí i fakt, že podle svědků odjel se slovy, že raději srazil dítě, než by riskoval kolizi s dospělým a své zranění. S chlapcem, který utrpěl zlomeninu, byl naštěstí jeho otec, který přivolal Horskou službu.

Oba účastníci nehody jeli na běžkách proti sobě. „Muž ve věku zřejmě okolo třiceti let, přibližně 170 cm vysoký v černém oblečení se zelenou kuklou na hlavě, narazil do protijedoucího nezletilého. Po střetu vstal a z místa na lyžích odjel,“ uvedla policejní mluvčí Dagmar Sochorová. Případem se nyní zabývají policisté.

Ublížení z nedbalosti

„Zraněný byl odvezen na ošetření do liberecké nemocnice, charakter zranění a doba léčení jsou předmětem probíhajícího šetření,“ dodala Sochorová a upřesnila okolnosti incidentu. „Ke srážce došlo v době od 19.40 do 19.50 hodin na běžkařské trati Jizerské magistrály v katastru obce Bedřichov, přibližně 100 metrů za Gregorovým křížem ve směru na Hřebínek.“

Policisté případ vyšetřují jako ublížení na zdraví z nedbalosti a žádají o pomoc svědky události, aby se telefonicky přihlásili na bezplatnou linku 158 nebo přímo na Obvodní oddělení Jablonec nad Nisou – Mšeno telefon 974 480 700, kam se mohou dostavit i osobně. „O totéž žádáme i uvedeného běžkaře, který po střetu s chlapcem z místa události ujel,“ dodala mluvčí.

Podle Reného Mašína podobné incidenty nejsou časté, ale bohužel k nim dochází. „Samozřejmě, stát se může cokoliv, nikdo z nás není neomylný, ale taková bezohlednost je opravdu mimořádná. To, že ten člověk nezůstal na místě, když zde je zranění, opravdu svědčí o bezcharakternosti,“ míní náčelník Horské služby.

Reklama

Výběr článků

Načítám