Hlavní obsah

Sněmovní komisi pro kontrolu civilní rozvědky povede Blažek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V čele sněmovní komise pro kontrolu Úřadu pro zahraniční styky a informace, tedy civilní rozvědky, bude bývalý ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS). Poslanci jej ve středu zvolili v tajné volbě. Blažek byl jediným kandidátem.

Foto: Milan Malíček, Právo

Poslanec ODS Pavel Blažek

Článek

Dolní komora komisi založila na základě novely zákona o zpravodajských službách, která je účinná od ledna. Má posílit kontrolu zpravodajských služeb.

Jejími členy jsou vedle Blažka Taťána Malá, Radek Zlesák, Miloslav Janulík (všichni ANO), Jan Lipavský (Piráti), Jiří Kobza (SPD) a Jaroslav Foldyna (ČSSD).

Sněmovní komise dosud kontrolovaly činnost Bezpečnostní informační služby, tedy civilní kontrarozvědky, a Vojenského zpravodajství, což je jednotná armádní zpravodajská služba, jež se zaměřuje na rozvědnou i kontrarozvědnou práci. Zřízením nové komise budou pod sněmovní kontrolou všechny tuzemské zpravodajské služby.

Úřad pro zahraniční styky a informace je zpravodajskou službou. Na svých webových stránkách o sobě uvádí, že jeho prvořadým cílem, snahou a posláním je zabezpečovat pro ústavní činitele a orgány státní správy České republiky včasné, objektivní a kvalitní zpravodajské informace, které mají původ v zahraničí a jsou důležité pro bezpečnost a ochranu zahraničněpolitických a ekonomických zájmů České republiky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám