Hlavní obsah

Babišova menšinová vláda schválila demisi

– Praha • Aktualizováno
Novinky, zpe

Menšinový kabinet Andreje Babiše (ANO) ve středu ráno schválil demisi. Vláda v úterý nezískala důvěru Sněmovny. Babišův kabinet bude vládnout do doby, než bude jmenována nová vláda. Prezident Miloš Zeman demisi přijme do konce pracovního týdne, potvrdil mluvčí Hradu Jiří Ovčáček.

Záznam: Babišova vláda podala demisiVideo: ČTK

 
Článek

„Vláda odsouhlasila demisi, požádám termín u pana prezidenta, abych mu tu demisi předal osobně,” řekl premiér Babiš.

Mluvčí kabinetu Barbora Peterová uvedla, že Babiš vyrazí s demisí na Hrad „v řádu dnů”.

Prezident Miloš Zeman už dříve uvedl, že Babišovi dá i druhý pokus na sestavení vlády, tentokrát však dostane více času na vyjednávání. Bude po něm také požadovat, aby měl ve Sněmovně zajištěnou většinu 101 hlasů.

Pro důvěru vládě v úterý v dolní komoře hlasovalo pouze 78 poslanců ANO. Všechny ostatní kluby byly proti. V diskusi bylo Babišovi vyčítáno, že se ani nepokusil sestavit většinový kabinet.

Foto: Ondřej Deml, ČTK

Premiér Andrej Babiš

Kromě demise měli ministři na programu také evropskou agendu, do legislativního procesu vrátili normy o soudních znalcích a insolvenční zákon, protože se je nepodařilo prosadit v minulém funkčním období.

Kabinet přijal neutrální stanovisko k návrhu SPD na zavedení obecného referenda. „Důležitý byl ten návrh ohledně celostátního referenda, tam jsme zaujali neutrální stanovisko, kvorum by mělo být asi deset procent jako ve Francii nebo v Rakousku, bylo by to kolem 800 tisíc lidí,” sdělil Babiš.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám