Hlavní obsah

Kruté mrazy nepřijdou, následující týdny budou průměrné

V následujících čtyřech týdnech se sice bude postupně ochlazovat, avšak žádné kruté mrazy měsíční výhled Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) nehlásí. Nejchladnější bude týden na přelomu ledna a února.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

V následujících čtyřech týdnech se žádné arktické mrazy ani přívaly sněhu nečekají.

Článek

„Celé období od 15. ledna do 11. února 2018 bude teplotně průměrné,” stojí ve zprávě ČHMÚ. Průměrný bude podle meteorologů první týden s minimálními teplotami mezi 0 až -5 stupni. Odpolední maxima se budou pohybovat mezi 0 až 5 stupni.

Do průměru budou spadat také druhý a poslední týden uvedeného období. „Nejchladnější by měl být týden od 29. ledna do 4. února s průměrnou týdenní minimální teplotou vzduchu v rámci Česka kolem -7 stupňů a průměrnou týdenní maximální teplotou kolem nuly,” uvedli meteorologové.

Dlouhodobý průměr teplot pro období mezi 15. lednem a 11. únorem v Česku je minus 1,1 stupně Celsia. Nejchladnější byl rok 1963, kdy průměrná teplota klesla na minus 9,5 stupně Celsia. Naopak nejvyšší průměrná teplota byla v roce 2002, podle záznamů to bylo 3,8 stupně Celsia.

Srážkově průměrné

„Srážkově očekáváme celé období průměrné až slabě nadprůměrné. Kromě třetího týdne, který bude průměrný až slabě podprůměrný, budou ostatní týdny srážkově průměrné až slabě nadprůměrné,” uvedli meteorologové.

Nejvíce srážek by podle ČHMÚ mělo spadnout hned v prvním týdnu s průměrným týdenním úhrnem v rámci ČR kolem 13 milimetrů. V ostatních týdnech budou úhrny většinou v intervalu 5 až 10 milimetrů.

Průměrný srážkový úhrn ve sledovaném období je mezi 26 a 44 milimetry. Nejvíce srážek spadlo v roce 1983, a to 73 milimetrů. Naopak nejsušší byl rok 1989 se srážkovým úhrnem dva litry na metr čtvereční.

ČHMÚ upozorňuje na to, že měsíční výhled vyjadřuje celkový charakter počasí, nepostihuje proto všechny možné výkyvy. Úspěšnost se pohybuje u teplot kolem 75 procent, u srážek kolem 65 procent.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám