Hlavní obsah

Otázka pro prezidentské kandidáty: Nechal byste na Hradě kontrolní rámy?

Novinky, Renáta Bohuslavová, Barbora Zpěváčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jak by měla být zajištěna bezpečnost prezidenta na Pražském hradě a je třeba, aby tam zůstaly kontrolní rámy, před kterými se tvoří dlouhé fronty? Přečtěte si názory osmi prezidentských kandidátů, kteří se již tento pátek a sobotu budou ve volbách ucházet o vaši přízeň.

Anketa s kandidáty na téma kontrolní rámy na HraděVideo: Novinky

 
Článek

„V této podobě bych rámy zrušil. Jsem přesvědčen o tom, že bezpečnost prezidenta i návštěvníků lze zajistit jiným způsobem. Podle stejné logiky by měly být vstupní rámy na obou koncích Karlova mostu i u vstupu na Staroměstské náměstí,” řekl Novinkám Jiří Drahoš.

S odstraněním rámů souhlasí i ostatní prezidentští kandidáti. Podle Michala Horáčka vytvářejí ještě větší bezpečnostní riziko.

„Myslím, že je to spíš demonstrace bezpečnosti, než že by měly nějaký vliv. Dá se to nahradit méně invazivními technologiemi,” uvedl kandidát Realistů Jiří Hynek.

S tím souhlasí i Petr Hannig. „Na Hradě může být něco, aniž by si to ten turista nebo návštěvník uvědomoval,” doplňuje Novinkám Hannig. Vratislav Kulhánek by viděl adekvátní náhradu třeba v síti kamer, v centrální kontrole nebo v zábranách, které zamezí vjezdu velkých aut.

Fischer: Hrad se zabarikádoval

Bývalý diplomat Pavel Fischer v souvislosti se zvýšenou bezpečností v sídle prezidenta hovoří o nepřístupnosti Hradu. „Mně Hrad připadá, že se dneska zabarikádoval. Jako první věc bych udělal, že se ty barikády odstraní,” hodnotí situaci Fischer.

Také ale upozorňuje na to, že kancelář prezidenta možná mohla mít nějaké neveřejné informace, kvůli kterým k takovému řešení přistoupila.

Topolánek: Ani nacisti, ani komunisti takhle Hrad neuzavřeli

Bývalý premiér Mirek Topolánek opatření zavedená za éry Miloše Zemana srovnává s obdobím protektorátu. „Uráží mě to. Ani komunisti, ani nacisti si nedovolili ten Hrad takhle uzavřít. Já bych opatření tohoto typu chtěl zrušit, ale musí se nahradit něčím adekvátním tak, aby kancelář prezidenta byla hodnověrně chráněna,” nešetřil kritikou Topolánek.

Jako první věc ve funkci prezidenta by rámy odstranil i nejmladší kandidát na prezidenta Marek Hilšer. „Já bych otevřel Hrad. Myslím, že ty kontroly lidem akorát znepříjemňují život,” dodává Hilšer.

Prezident Miloš Zeman jako jediný z kandidátů rozhovor pro Novinky odmítl.

Anketa

Měly by z Pražského hradu zmizet kontrolní rámy?
Ano
55,6 %
Ne
44,4 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 1862 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Topolánek: Nejsem klasický politik

Nepokládám se za klasického politika, nesedím ve Sněmovně třicet let, prohlásil v předvolebním interview pro Novinky bývalý premiér a expředseda ODS a současný...

Hilšer: Babišem bych se ovládat nenechal

Na Hrad se nebojím, Andrejem Babišem bych se nenechal ovládat, tvrdí v předvolebním interview pro Novinky kandidát na Hrad - lékař a aktivista Marek Hilšer. Za...

Výběr článků

Načítám