Hlavní obsah

Babiš s Faltýnkem mají před výborem vypovídat příští týden

Právo, Jakub Bartosz, Adéla Jelínková
Aktualizováno

Sněmovní mandátový a imunitní výbor v úterý odročil na příští týden jednání o případném vydání premiéra Andreje Babiše (ANO) a místopředsedy ANO Jaroslava Faltýnka k trestnímu stíhání v kauze údajného podvodu kolem farmy Čapí hnízdo.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Zasedání výboru. Zleva Miloslav Rozner (SPD), Kateřina Valachová (ČSSD), Lukáš Bartoň (Piráti) a Jakub Michálek (Piráti).

Článek

Poslanci tak vyhověli Babišovi a Faltýnkovi, kteří se z jednání omluvili a žádali další termín, aby se k případu vyjádřili. Důvodem omluvenky je zpráva Evropského úřadu pro boj proti podvodům (OLAF), se kterou se Babiš s Faltýnkem dosud neseznámili. Dokument je součástí trestního spisu české policie, která případ vyšetřuje, a kromě premiéra a jeho dlouholetého kolegy podezírá z trestných činů dalších devět lidí.

Oslovení členové výboru se různili v názoru, jak naložit s Babišovou žádostí o odklad jednání. Podle některých se mělo rozhodnout již nyní, ostatní chtěli Babišovi vyhovět. Výbor se konal za zavřenými dveřmi a poslanci pak médiím sdělili, že ho provázela napjatá atmosféra.

Na výbor dorazil po 10.00 policejní vyšetřovatel Pavel Nevtípil, případ odmítl komentovat. Po poledni ho vystřídal státní zástupce Jaroslav Šaroch, rovněž bez podrobnějšího komentáře, při příchodu pouze uvedl, že neví, na co se ho poslanci budou ptát.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Policejní vyšetřovatel kauzy Čapí hnízdo Pavel Nevtípil

Nespokojení poslanci

Členové výboru měli na Babišovu žádost různé názory. Například Marek Výborný (KDU-ČSL) uvedl, že oba podezřelí zákonodárci by měli mít právo slyšení před výborem, ale v řádu několika málo dnů. Ve středu bude Sněmovna jednat o vyslovení důvěry Babišově menšinové vládě a podle Výborného není reálné, aby výbor hlasoval o žádosti policie vydat Babiše s Faltýnkem k trestnímu stíhání ještě před důvěrou.

Naopak předseda klubu Pirátů Jakub Michálek chtěl, aby výbor dokončil projednávání policejní žádosti už nyní. „Zítra má být hlasování o důvěře, takže by bylo logické, aby dneska mandátový výbor rozhodl věc, která už tady několik měsíců leží. Nejdříve by se mělo vyřešit, jestli premiér bude, nebo nebude stíhán, teprve potom by se mělo hlasovat o důvěře,“ řekl novinářům.

Šéf poslanců TOP 09 Miroslav Kalousek řekl, že důvod, kvůli němuž požádali Babiš s Faltýnkem o odklad slyšení, neuznává jako omluvu.

Šéf výboru Stanislav Grospič (KSČM) před jednáním novinářům řekl, že nelze odhadovat další vývoj. Nejdřív se podle něj musí vyřešit, zda poslanci vyhoví omluvence Babiše s Faltýnkem.

Dokument je k nahlédnutí v anglickém originále na ředitelství pražské policie, někteří poslanci z výboru si jej byli v předchozích dnech prostudovat.

Podezření z podvodu potvrdil i OLAF

OLAF podle médií, která ze zprávy citovala, došel k závěru, že v projektu Čapího hnízda jsou nesrovnalosti, žadatel neuvedl pravdivé informace, a některé dokonce zatajil. Problém je také anonymní majetková struktura. Bruselští úředníci rovněž doporučují české justici, aby se zabývala podezřením z podvodu a poškození finančních zájmů Evropské unie.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Zleva Andrej Babiš a Jaroslav Faltýnek (oba ANO)

Babiš s Faltýnkem obvinění odmítají, podle premiéra je projekt farmy naprosto v pořádku, peníze jsou řádně investované a kauza je politicky motivovaná.

Policie podezírá Babiše a ostatní, že farmu účelově vyjmuli z koncernu Agrofert, který dříve patřil Babišovi a nyní je kvůli jeho působení v politice ve svěřeneckém fondu. Farma tak mohla dosáhnout na dotace pro malé a střední podniky, což by pod Agrofertem s miliardovými tržbami nešlo. Farma se později pod Agrofert vrátila zpět.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám