Hlavní obsah

Rychetský: Zemanovy hradní kohorty panošů bych se obával

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Předseda Ústavního soudu (ÚS) Pavel Rychetský má obavy z „kohorty panošů” obklopujících na Hradě stávajícího prezidenta Miloše Zemana, který podle něj rozhodně „nekypí zdravím”. Mezi nynějšími kandidáty na post hlavy státu podle svých slov postrádá osobnost se silným příběhem. Sám opakovaně kandidovat odmítl.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský

Článek

Rychetský v rozhovoru pro server iRozhlas.cz hovořil například o svém nástupci v čele Ústavního soudu. V souvislosti se jménem šéfa Nejvyššího soudu Josefa Baxy, který je často zmiňován, Rychetský uvedl, že má obavy „z kohorty panošů, která funguje na Hradě kolem pana prezidenta”.

Má prý informace o tom, že okolí současné hlavy státu by rádo předsednictví Ústavního soudu obsadilo vlastním člověkem.

Hradní mluvčí Jiří Ovčáček by měl být podle Rychetského na hodinu vyhozen. „Považuji za nepřijatelné, aby úředník jakýmkoli způsobem na soukromém twitteru vyslovoval hodnoticí soudy o ústavních činitelích,” odtušil Rychetský v rozhovoru.

Předseda ÚS byl dotazován i na zdravotní stav prezidenta. Byť připustil, že jej osobně vidí pouze u příležitosti oslav 28. října, nepůsobil na něj loni jako „osoba kypící zdravím”.

Od prezidentských kandidátů by Rychetský chtěl „silný osobní příběh”. Takovou osobnost však podle svých slov postrádá. O Rychetském coby možném prezidentském kandidátovi se spekulovalo již v roce 2003. Jako o možném nástupci o něm hovořil i prezident Zeman.

Rozhovor se věnoval například i omilostnění dvojnásobného vraha Jiřího Kajínka či nynějšímu sestavování kabinetu. Rychetský zdůraznil, že bez vyslovení důvěry může vláda fungovat pouze dočasně.

Reklama

Výběr článků

Načítám