Hlavní obsah

Prezidentské kampaně vrcholí, čas ukousnou superdebaty

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Prezidentští kandidáti stráví poslední týden kampaně před pátečními a sobotními prezidentskými volbami především účastí v různých debatách. Na jiné aktivity podle svých slov nebudou mít čas. Někteří zvažují ještě oslovení voličů rozesláním letáků či setkávání s občany.

Foto: Gabriela Krejčová, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Jeden z favoritů prezidentské volby Jiří Drahoš sdělil, že se ve finální části kampaně bude zaměřovat na debaty, které považuje za velmi důležité. „A je pro mě velkým tématem to, že jeden z kandidátů se jich neúčastní a svá stanoviska občanům země prezentovat nemusí,” poznamenal s jasným odkazem na současného prezidenta Miloše Zemana.

Zeman při ohlášení kandidatury prohlásil, že kampaň nepovede a debat se účastnit nebude. Voliči podle něj mají zhodnotit jeho dosavadní působení na Pražském hradě. V neděli na Frekvenci 1 apeloval na voliče, aby se rozhodovali především podle toho, co jednotliví kandidáti udělali pro Českou republiku. [celá zpráva]

Volba prezidenta 2018

Do kampaně se jinak Zeman nijak nezapojuje, vedou ji ale za něj jeho spolupracovníci. Po Česku se tak objevily billboardy a plakáty propagující Zemana, voliči také dostali do schránek letáky a v novinách se objevuje na podporu Zemana inzerce.

Zeman bude několik dnů před volbami na veřejnosti i přes neúčast v kampani viditelný. V roli prezidenta se zúčastní společenského setkání na Pražském hradě k zahájení oslav 100 let od vzniku Československa, ve středu pak podpoří ve Sněmovně kabinet premiéra Andreje Babiše (ANO) při žádosti o důvěru.

Drahoš chystá rozšíření billboardů

Tým Drahoše chce příští týden pokračovat v „umisťování billboardů”. „Měli bychom jich mít přes 200 po celé České republice. Další inzerce bude jak na internetu, tak v tištěných médiích,” dodal Drahoš. Zvažuje také přímé osloveni občanů prostřednictvím České pošty. Soustředit se chce hlavně na největší debaty.

Především na debaty v různých médiích se chtějí zaměřit i další kandidáti. „Prakticky všechen čas spotřebují naplánované debaty a vystoupení v médiích,” poznamenal mluvčí Vratislava Kulhánka Vladimír Šulc. Podobně vidí příští dny i Petr Hannig. „V podstatě nestačím nic jiného než absolvovat různé mediální debaty a při přesouvání se z místa na místo prostřednictvím MHD odpovídám lidem na dotazy. Nic speciálního neplánuji,” sdělil.

I Jiří Hynek má v plánu příští týden účast na velkých debatách. V úterý chce třeba debatovat s protikandidáty na serveru iDnes.cz, ve středu na TV Nova a ve čtvrtek v České televizi. Na pátek pozval uchazeče o Hrad do vysílání také Český rozhlas.

„Mimo to je zde velké množství jednotlivých rozhovorů do médií či uzavřených akcí,” sdělil Hynkův mluvčí David Černohorský. Debaty zaberou téměř veškerý předvolební čas i Michalu Horáčkovi. „Jinak kontaktní kampaň probíhá permanentně. Po ČR jsou desítky dobrovolníků, kteří distribuují bannery, letáky, placky a tak dále. A budou se samozřejmě pohybovat i v ulicích a přesvědčovat nerozhodnuté,” sdělil jeho mluvčí Jiří Táborský.

Prima pro neúčast kandidátů zrušila debaty

Jednotliví kandidáti se zúčastní i vzájemných duelů, třeba Pavel Fischer se na webu Blesk.cz střetne s Mirkem Topolánkem. Televize Prima v neděli uvedla, že plánovala sérii duelů prezidentských kandidátů, ale nakonec se neuskuteční. Prima uvedla, že hned první duel Drahoš-Topolánek Drahoš odmítl, jeho mluvčí to podle televize zdůvodnila tím, že se soustředí na účast v diskusích se všemi kandidáty.

„S ohledem na tuto skutečnost a vzhledem k faktu, že současný prezident Miloš Zeman se také neúčastní duelů s kandidáty, se televize Prima rozhodla předvolební diskuze v pořadu Partie nevysílat. Jejich počet by totiž vzhledem k odmítání účasti ze strany dvou výše uvedených kandidátů nebyl úplný,” uvedl za Primu Adam Halmoši.

Dva dny před volbami při minulé prezidentské volbě uspořádali velké setkání s voliči v Praze Zeman i Schwarzenberg, na akcích obou vystoupili známí hudebníci. I před pěti lety se konala řada debat, kandidáti vylepovali billboardy a vyráželi za voliči do regionů.

Anketa

Jste už rozhodnutí, koho volit na Hrad?
Ano, už dlouho
77,7 %
Ano, ale stále váhám
14,5 %
Ne, rozhodnu se později
3,8 %
Volit nebudu, není koho
4 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 3271 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám