Hlavní obsah

V prezidentské volbě u Pirátů vede Hilšer před Drahošem a Horáčkem

Novinky, Renáta Bohuslavová

Piráti na svém celostátním fóru na internetu mohou nezávazně hlasovat a vyjádřit podporu jednomu z devíti prezidentských kandidátů. Zatím hlasovala zhruba pětina členů. V té vede lékař Marek Hilšer před bývalým šéfem Akademie věd Jiřím Drahošem a hudebním producentem Michalem Horáčkem.

Foto: Milan Malíček, Právo

Předseda Pirátů Ivan Bartoš na celostátním fóru

Článek

Předseda Pirátů Ivan Bartoš na celostátním fóru Pirátů sdělil, že strana oficiálně nepodpoří žádného z devíti kandidátů na prezidenta. Členové tak mají volné hlasování a své preference mohou nezávazně sdělit v anketě na webu.

V té zatím hlasovalo 103 členů z více než 500. U Pirátů dosud vede Hilšer se 34 hlasy, na druhém místě by se aktuálně umístil Drahoš s 24 hlasy a třetí by byl Horáček. Ten má zatím hlasů 22.

Volba prezidenta 2018

Doposud žádné hlasy nezíkali Petr Hannig, Vratislav Kulhánek a Jiří Hynek. Někteří se vyjádřili, že k volbě nepůjdou vůbec a jiní až ve druhém kole. Jednotky hlasů by u Pirátů získali i současný prezident Miloš Zeman, bývalý premiér Mirek Topolánek nebo bývalý diplomat Pavel Fischer.

První kolo prezidentské volby se uskuteční 12. a 13. ledna a pokud žádný z kandidátů nezíská nadpoloviční většinu hlasů, bude 26. a 27. ledna následovat druhé kolo volby.

Reklama

Související články

Topolánek: Nejsem klasický politik

Nepokládám se za klasického politika, nesedím ve Sněmovně třicet let, prohlásil v předvolebním interview pro Novinky bývalý premiér a expředseda ODS a současný...

Hilšer: Babišem bych se ovládat nenechal

Na Hrad se nebojím, Andrejem Babišem bych se nenechal ovládat, tvrdí v předvolebním interview pro Novinky kandidát na Hrad - lékař a aktivista Marek Hilšer. Za...

Výběr článků

Načítám