Hlavní obsah

Máme šanci porazit ANO, apeloval na Piráty ve své řeči Bartoš

Novinky, Renáta Bohuslavová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Piráti si v sobotu na celostátním fóru zvolili staronovým předsedou Ivana Bartoše. Strana má podle něj šanci za čtyři roky porazit hnutí ANO a vyhrát ve volbách a zároveň by se také v dalším volebním období měla podílet na vládě. Prohlásil to v děkovné řeči.

Foto: Právo

Předseda Pirátů Ivan Bartoš na celostátním fóru

Článek

Předseda Ivan Bartoš ve své předsednické řeči zdůraznil především to, že Piráti by neměli tlačit na sílu a prosazovat svoje ego, ale měli by být pokorní. „Apeluji na pokoru. Jestli něco předznamenalo pád stran, tak je to právě ztráta pokory,“ zdůraznil.

Předsednická práce podle něj není snadná, ale věří, že má stále sílu prosazovat zájmy strany a mediálně je obhájit. „Není to lehká práce, ale kromě manželství a hudby, které mám rád, tak se pirátská strana stala asi nejdůležitější věcí v mém životě,” řekl Bartoš na úvod celostátního fóra v Brně a sklidil potlesk členské základny.

Členové strany ho za jeho práci ocenili tím, že ho znovu zvolili předsedou. [celá zpráva]

Bartoš: Máme šanci porazit hnutí ANO

Na tom, kde dnes Piráti jsou, podle něj mnozí členové nechali tisíce hodin tvrdé práce, ale měli i velkou dávku štěstí. Pokud to tak zůstane, mohou podle něj být Piráti za čtyři roky vůdčí stranou v republice. „Máme šanci uspět a porazit i hnutí ANO,“ apeloval předseda strany. Zároveň ale dodal, že nyní je třeba cílit především na komunální volby, které budou na podzim.

Foto: Novinky.cz

Na sjezd Pirátů do Brna dorazili i opravdoví piráti.

Ivan Bartoš získal sedm nominací. Na stranickém fóru zveřejnil již v průběhu týdne svou kandidátskou řeč, v níž zdůrazňuje především to, že strana by se měla více otevřít veřejnosti a na politice strany by se mělo podílet několik tisíc členů z celé republiky.

Od nově zvolených dvaadvaceti poslanců Bartoš očekává aktivní činnost při plnění programových cílů a realizaci konceptu „Otevřené občanské Sněmovny”.

„Z exponované pozice prosazovat v jednáních i médiích 20 priorit, které jsme zvolili z našeho programu a díky váze, která je okolím pozici předsedy připisována tyto výsledky zúročovat v rámci osobní podpory našich krajských posádek,” píše Bartoš ve své kandidátské řeči.

Ivan Bartoš je předsedou Pirátů s krátkou přestávkou v roce 2013 od roku 2009.

Foto: Novinky

Ivan Bartoš

Petičlenné vedení doplní ještě čtyři místopředsedové. Na tuto pozici kandidují například poslanci Jakub Michálek, Mikuláš Peksa, Radek Holomčík, Olga Richterová nebo Petr Třešňák. O křeslo ve vedení strany se uchází i vysokoškolský učitel Giuseppe Maiello. Ten byl pirátským lídrem ve volbách do Sněmovny ve Zlínském kraji a také expert na obranu, dokud ho kvůli jeho účasti na prokremelských debatách a veřejné podpoře politiky Vladimira Putina na pozici nevystřídal právě předseda Bartoš. [celá zpráva]

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Giuseppe Maiello, lídr kandidátky Pirátů ve Zlínském kraji.

Dále na místopředsedy kandidují ředitel vydavatelství Altar Martin Kučera a ředitel zdravotnické neziskové organizace InAverz Zdeněk Hřib.

Michálek: Nálada bude dobrá

Jakub Michálek Novinkám před začátkem sjezdu řekl, že žádné překvapení při volbách neočekává. „Je to první celostátní fórum po volbách, kde jsme skončili výborně, a já myslím, že nálada bude dobrá. Očekávám, že se uvidím s lidmi, které mám rád z celé republiky,” řekl dobře naladěný Michálek.

Česká pirátská strana byla založena v roce 2009. Do Sněmovny se tak probojovala po osmi letech od svého založení a v lavicích jí nyní zastupuje dvaadvacet poslanců. Úspěch Piráti zaznamenali také ve volbách do pražského zastupitelstva, kam se v roce 2014 dostali Jakub Michálek, Mikuláš Ferjenčík, Adam Zábranský a Ondřej Profant.

Zastoupení mají Piráti také v Královéhradeckém, Karlovarském a Jihomoravském kraji.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám