Hlavní obsah

První divočáci s africkým morem pronikli za ohradníky

Právo, Aleš Fuksa

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Už za elektrickými a pachovými ohradníky, ale přesto ještě v nejrizikovější červené zóně ohniska zamoření objevili myslivci na Zlínsku několik uhynulých kusů černé zvěře, která byla napadena africkým morem prasat. Potvrzují se tak obavy, že prasata se nepodaří udržet v ohraničeném prostoru.

Foto: Aleš Fuksa, Právo

Elektrický ohradník lemuje i silnici mezi Velíkovou a Hrobicemi.

Článek

„Zatím to nic nemění na současné situaci a přijatých opatřeních. Skupinku šesti uhynulých kusů objevili den před Vánocemi myslivci blízko sebe zhruba jeden a půl kilometru od ohradníků, a to v katastru obce Lípa. Další tři kusy, které se myslivcům z původní skupiny podařilo zastřelit, však byly na mor negativní,“ sdělil ve středu Právu šéf Krajské veterinární správy Zlínského kraje František Mahdalík.

Další pozitivní kus uhynulého divočáka napadeného africkým morem našli myslivci 30. prosince u Kudlova na Zlínsku. I v tomto případě se jednalo o kus v nejrizikovější červené zóně, tedy v ohnisku zamoření. V mírnější zelené zóně, rozprostírající se po okrese Zlín, dosud myslivci žádný uhynulý či střelený kus s pozitivním vzorkem na africký mor neobjevili.

Kanci migrují

Přechody černé zvěře přes pachové a elektrické ohradníky v zimním období myslivci i státní veterinární správa očekávala. V souvislosti s napadnutím sněhu koncem prosince došlo k omezení funkčnosti elektrických ohradníků. Navíc má černá zvěř období říje, což se projevuje přecházením kanců na větší vzdálenosti. „Kanci mají silný hormonální tlak. Migrují, ať se nám to líbí nebo ne. Ty nezastavíme,“ sdělil již dříve Mahdalík.

Od konce července, měsíc po prvním nálezu pozitivních uhynulých kusů, se v okresu Zlín podařilo zastřelit více než 2000 kusů černé zvěře, z toho 553 divokých prasat v samotném ohnisku zamoření (červená zóna), které se rozprostírá na 50 kilometrech čtverečních severovýchodně od Zlína. Patnáct kusů této zvěře bylo v červené zóně nakaženo africkým morem.

Myslivcům a státní veterinární správě se zároveň podařilo v červené zóně objevit 191 uhynulých divokých prasat, která byla napadena africkým morem. Dalších 183 uhynulých divočáků objevených v červené a mírnější zelené zóně zamoření bylo bez nálezu afrického moru.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám