Hlavní obsah

V Praze hynou kvůli lidské nevědomosti zvířata. Nekrmte je pečivem, apeluje správce lesů

V pražských lesích během vánočních svátků uhynula nejméně tři zvířata po zažívacích problémech, které jim způsobuje pečivo. To jim „na přilepšenou” v dobré víře nosí lidé, kteří si však neuvědomují, že ji tím mohou i zabít. Lesy hl. m. Prahy proto apelují na návštěvníky, aby zvěř pečivem ani zeleninou nepřekrmovali.

Foto: Lesy hl. m. Prahy

Lesy hl. m. Prahy apelují na návštěvníky, aby nekrmili zvěř pečivem. Evidují už několik případů úhynů zvěře.

Článek

Jedněmi z obětí letošních vánoc se stala už v neděli na Štědrý den srna a koza v zookoutku v Praze - Malé Chuchli. Podle Lesů hl. m. Prahy za to může právě překrmování zvěře návštěvníky. Ti tak činí i přes všudypřítomné zákazové cedule.

„Brzy ráno objevili naši zaměstnanci v jednom z výběhů uhynulou kozu a v ohradě s jelenem sikou zase mrtvou laň,” uvedly v pondělí Lesy hl. m. Prahy na svém facebookovém profilu s omluvou „nesvátečního tématu”. Příspěvek doplnily i o fotografie uhynulé zvěře a zákazové cedule, která návštěvníky před krmením varuje.

Právě přehnaný příjem zeleniny či pečiva, které zvířatům pravděpodobně v dobré víře návštěvníci do výběhu házejí, může za skon zvířat. „Velké množství pečiva a mrkve, které zvířata pozřou, jim způsobuje zažívací problémy, jež mnohdy vedou až k jejich úhynu. A to se bohužel stalo i v tomto případě,” upozornily Lesy s tím, že ve výběhu našli zaměstnanci enormní množství pečiva.

„Zaměstnanci Lesů hl. m. Prahy zvířata v zookoutku pravidelně krmí, a tak rozhodně nestrádají hladem. Dostávají vyváženou kvalitní stravu, čerstvou vodu a veškerou potřebnou péči,” zdůraznil dále správce chuchelského zookoutku.

Ve středu pak Lesy svůj apel zopakovaly, když sdílely na svůj profil příspěvek Záchranné stanice hl. m. Prahy pro volně žijící živočichy s informací o úhynu srnce z Kunratického lesa. „Opět apelujeme na všechny návštěvníky pražských lesů, aby zvěři raději vůbec nic nenosili,” uvedly.

Pokud přesto chtějí lidé zvířatům přilepšit, mohou pochutiny pro ně odevzdat pracovníkům v zookoutcích nebo je nechat odložené na určených místech. „Nikdy krmení neházejte do výběhů se zvířaty, můžete je zabít a zničit tak naši dlouholetou práci a především - nevinné životy,” uzavřely Lesy hl. m. Prahy.

Anketa

Nosíte zvířatům do lesa pečivo či něco jiného "na přilepšení"?
Ano
9,8 %
Ne
81 %
Nechodím do lesa
9,2 %
Celkem hlasovalo 652 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám