Hlavní obsah

Zeman si při vánočním projevu neodpustil výpady proti Sobotkově vládě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Český prezident Miloš Zeman ve svém tradičním projevu na svatého Štěpána ocenil ekonomické výsledky České republiky. Opět se ale nevyhnul konfrontačnímu tónu, když kritizoval vládu Bohuslava Sobotky. Zaútočil i na tuzemská média, zejména na televizi. Také řekl, že nikdy nevypíše předčasné volby.

Projev prezidenta Miloše Zemana

 
Článek

Zeman se obhajoval, že jmenoval vládu Andreje Babiše ještě předtím, než získala důvěru: „Chtěl bych poznamenat, že jsem dostával moudré rady: Nejmenujte Babišovu vládu dřív, než Babiš získá důvěru v Poslanecké sněmovně. Ale to by reálně znamenalo, že po týdny, možná dokonce po měsíce tady povládne Sobotkova vláda v demisi. A to si snad proboha nikdo nepřeje.”

Přitom právě úspěchy, kterých dosáhl Sobotkův kabinet, Zeman v úvodu bilancování paradoxně vyzdvihoval: „Jsem rád, že vám mohu říci, že těch radostných zpráv je daleko více.“ Poděkoval při tom všem, kdo se na úspěších podíleli.

Zmínil mimo jiné hodnocení britského Institutu pro hospodářství a mír. „Česká republika je šestá nejbezpečnější republika na světě, jsme dokonce lepší než Švýcarsko. Máme nejnižší míru nezaměstnanosti v Evropské unii a také nejnižší míru příjmové diferenciace, respektive míru chudoby v Evropské unii. Náš ekonomický růst je jeden z nejvyšších a naše zadluženost jedna z nejnižších. Tak na co si máme stěžovat. Měli by bychom být hrdý a sebevědomý národ, který si váží svých úspěchů,“ vypočítal Zeman pozitiva, kterých se v uplynulém období podařilo dosáhnout.

Spolehnutí se na vlastní rozum

Prezident se také opět otřel o média, když popíral zprávy o údajném vměšování zahraničních rozvědek do voleb, které podle něj vyloučila i zpráva BIS: „Dnes vám říkám, že se nemáme za co stydět. Buďme sebevědomými lidmi, kteří spoléhají na svůj vlastní rozum a nedají se manipulovat ať už údajnými zahraničními rozvědkami nebo zejména českým tiskem, českou televizí a dalšími médii.”

Z projevu přitom nebylo jasné, zda má na mysli obecně české televize, nebo veřejnoprávní Českou televizi, která projev vysílala. „Spoléhejte se na vlastní rozum. Já mám na to své heslo - věřím, že zdravý rozum zvítězí nad závistivou hloupostí,“ řekl prezident.

Občany vyměnit nelze, politiky ano

Velký prostor v projevu věnoval Zeman sestavování vlády: „Nechci vás strašit Belgií, kde jednání o vládě trvalo dva roky. Myslím si, že během několika málo měsíců se podaří mít zde vládu s důvěrou Poslanecké sněmovny, a nebude-li úspěch hned v prvním kole, vytvořím časový prostor pro důkladná jednání politických partnerů tak, aby snad někdy v únoru se uskutečnil druhý pokus, který již může být úspěšný.“

Foto: Petr Horník, Právo

Prezident Miloš Zeman na zámku v Lánech pronesl vánoční poselství občnům České republiky.

Varoval před dvěma extrémy v politice, kdy se poražení v jakési „pseudokoalici těch méně úspěšných pokusí vítěze izolovat“, ale i před tvrdým postupem vítěze, který „zašlape do země všechny poražené a vládne sám“.

Předčasné volby nikdy

Odmítl ideu předčasných voleb, nemíní je vypsat: „Chci naprosto jasně říci, že to nikdy neudělám, protože předčasné volby několik měsíců po řádných volbách by byly výsměchem voličům, kteří šli k řádným volbám. Občané rozdali karty a politici musejí umět s těmito kartami hrát.“

Zeman přitom zdůraznil význam kompromisu v politice a varoval politiky: „Občany nemůžete vyměnit, politiky ano.”

Anketa

Je podle vás správné, že prezident dopředu kategoricky vylučuje předčasné volby jako jedno z možných řešení povolební situace?
Ano
71,8 %
Ne
28,2 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 9185 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám