Hlavní obsah

Řidičák i mimo trvalé bydliště, slibuje nová vláda. Zákon je už ale dávno schválený

Novinky, Barbora Zpěváčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Do návrhu programového prohlášení Babišovy menšinové vlády se vloudila malá chybička. Kabinet slibuje, že žádat o řidičský průkaz bude v budoucnu možné i mimo trvalé bydliště. Takový zákon už ale Sněmovna dávno schválila a účinnosti nabývá od července 2018. Dolní komorou ho navíc přitom protlačila opozice.

Premiér a šéf ANO Andrej Babiš o chybě ve vládním programuVideo: Novinky

 
Článek

„Řidičský průkaz si bude moci každý vyřídit i mimo své trvalé bydliště na jakémkoli úřadu s rozšířenou působností bez zbytečných formulářů a vlastních fotografií,“ slibuje vláda v návrhu programového prohlášení.

Jenže zákon, který to umožní, už v dubnu schválila Sněmovna. V rámci novely zákona o pozemních komunikacích změnu protlačila Věra Kovářová z hnutí STAN. „Je otázka, zda je to v programovém prohlášení účelově dáno,” komentoval ve středu místopředseda hnutí STAN Vít Rakušan.

Novela stanoví, že od července 2018 mohou lidé požádat o vydání nebo o výměnu řidičského průkazu na jakémkoliv obecním úřadu obce s rozšířenou působností. Zároveň nebudou muset nosit na úřad papírovou fotografii. Úředníci budou pořizovat fotografie digitální, stejně jako je tomu u občanských průkazů.

Premiér a šéf hnutí ANO Andrej Babiš o „botě“ ve vládním programu nevěděl. „Dopravu dělal pan Ťok. Tohle přesně jsem řekl našim ministrům: Doufám, že jste to četli, slovo od slova. Pokud budu někde za blbce, tak víte, na koho se obrátím. Takže já si to teď zjistím,“ řekl k tomu Novinkám Babiš.

Reklama

Výběr článků

Načítám