Hlavní obsah

Na ministerstvo práce se vracejí vyhození ředitelé

Právo, Jan Martinek

Na ministerstvu práce a sociálních věcí se v rámci personálních výměn vracejí lidé, kteří byli s bývalým vedením na nože.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ministerstvo práce

Článek

Nová ministryně Jaroslava Němcová (ANO) si jako politickou náměstkyni přivedla Marii Bílkovou, dřívější ředitelku Úřadu práce, kterou exministryně Michaela Marksová (ČSSD) v říjnu 2014 nečekaně odvolala z funkce. Její rozhodnutí tehdy překvapilo koaliční i opoziční politiky.

Podle informací Práva by se na MPSV měl v roli poradce vrátit také bývalý ředitel České správy sociálního zabezpečení Vilém Kahoun, který v roce 2016 neprošel výběrovým řízením, a napadl je u soudu jako zmanipulované.

Bílková Právu potvrdila, že nastupuje. „Budu zastupovat paní ministryni ve věcech, které si určí,“ řekla Právu Bílková, která nyní pracovala na resortu financí. Nové ministryni chce podle svých slov pomoci se zorientovat např. v agendě zaměstnanosti či nepojistných sociálních dávek.

Úřad opouštějí dva političtí náměstci, Gabriela Nekolová (ČSSD) a Tomáš Petříček. Bílková na MPSV působila už dřív, za vlády Petra Nečase (ODS) byla ředitelkou Správy služeb zaměstnanosti. Do čela centrálního úřadu práce nastoupila v roce 2013. Exministryně Marksová ji podle svých slov odvolala proto, že neúměrně navyšovala počty úředníků na úkor terénních pracovníků.

Vedení ministerstva později podalo trestní oznámení ohledně koupě nového sídla úřadu za 300 miliónů korun na pražské Letné, která se odehrála za vedení Bílkové. Nad částkou se pozastavil i Nejvyšší kontrolní úřad.

Rovněž Vilém Kahoun pro Právo připustil, že by mohl nové ministryni práce radit. „Uvidíme, jak se domluvíme s paní ministryní, jestli pro ni mohu být přínosem,“ uvedl. Podle zdroje Práva jej už nové vedení resortu představilo jako poradce.

Vzájemné žaloby

Kahoun má přitom s ministerstvem spor: v roce 2016 neprošel výběrem na post ředitele České správy sociálního zabezpečení, který vykonával od února 2015. Tendr, který ministerstvo vypsalo v souladu se služebním zákonem, vyhrál Jiří Biskup.

Kahoun řízení napadl jako politicky zmanipulované. Letos v červenci podalo MPSV trestní oznámení na Kahouna a jeho tehdejšího náměstka Karla Choda kvůli privatizaci služebních bytů, podle ministerstva sporné. Kahoun veškerá obvinění odmítl a v srpnu reagoval podáním trestního oznámení na exministryni Marksovou pro křivé obvinění a pomluvu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám