Hlavní obsah

Nabouraná auta, uvízlé autobusy: V Čechách po silném sněžení hrozí náledí

Novinky, jap, bož, vor
Praha
Aktualizováno

Silné sněžení zasáhlo v neděli odpoledne Čechy. Od večerních hodin se tak začíná tvořit náledí, před nímž varovala výstraha Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). Varování před náledím a zmrazky platí pro celou západní polovinu republiky do pondělního rána. Ledovka působí problémy řidičů na některých místech již od nedělního podvečera.

BEZ KOMENTÁŘE: Řidiče v okolí Prahy trápí ledovkaVideo: Novinky

 
Článek

Sníh, který v neděli napadl sice odtává, ale při poklesu teplot večera zamrzá a  vytváří náledí. Řidiči a chodci by tak měli být opatrní kvůli ledovce na chodnících a silnicích. Na kluzkých silnicích mají problémy zejména autobusy, osobním vozům pak dělají problémy i mírná stoupání.

Jedním takovým místem je silnice mezi Chýní a Chrášťany na Praze-západ. V průběhu několika minut tam v kopci uvízlo několik desítek aut, včetně autobusu a kamionu.

Osobní vozy pomáhali vyprošťovat místní obyvatelé s terénními vozy. Silnici se snažili posypat štěrkem také dispečeři pražského dopravního podniku. Ti se pak museli postarat i o vyproštění uvízlého autobusu.

Policisté na Berounsku vyjížděli kvůli nehodám

Na Berounsku došlo na zledovatělých silnicích k několika nehodám. Policisté vyjížděli například do Hudlic, Točníku, či do Drozdova. V Broumech uvízl na ledovce autobus.

Problémy hlásí také policisté z Benešovska a Kladenska. Řada silnic je zledovatělá a řidiči na nich mají problémy. Nehody jsou hlášeny například u Soutic na Benešovsku, nebo u Velké Dobré a Pleteného Újezdu na Kladensku.

Foto: jap, Novinky

Čechy zasáhlo v neděli odpoledne silné sněžení a hrozí tvorba náledí.

Autobusy městské hromadné dopravy měly problémy také v Praze, a to zejména v kopcovitých úsecích, například v Modřanech a Hodkovičkách. Už byl zhruba na hodinu a půl v některých ulicích omezen nebo zastaven provoz autobusových linek kvůli silnému sněžení.

Husté sněžení a dopravní nehody i na Karlovarsku

Hustě sněžilo v neděli odpoledne i na Karlovarsku. „Na silnici z Boče na Stráž nad Ohří havarovala dvě osobní vozidla,“ uvedla mluvčí karlovarské krajské policie Kateřina Böhmová s tím, že vozidla do sebe vrazila po smyku bokem.

Ve vozidlech bylo devět osob, včetně čtyř dětí, které se uhodily do hlavy. „Jedna žena byla s podezřením otřes mozku převezena na vyšetření do nemocnice,“ uvedl mluvčí karlovarské krajské záchranky Radek Hes.

Na silnici z Velkého Hlavákova na Bělou, ve směru na Valeč v Čechách, havaroval sypač silničářů, přičemž řidič zůstal zaklíněný. „Řidič byl převezen se zraněními, která zatím nebyla specifikována, na emergency karlovarské nemocnice,“ doplnil Hes

Varování pro západní polovinu republiky do 500 metrů nad mořem

Výstrahu před náledím vydal ústav nejen pro Prahu, Středočeský a Karlovarský kraj, ale i pro kraj Plzeňský, Jihočeský, Pardubický, Královéhradecký, Liberecký a Ústecký. Varování se týká níže položených oblasti do 500 metrů nad mořem.

Silné sněžení podle meteorologů v uplynulých hodinách postupovalo přes severní polovinu Čech a pokračoval pak dál k jihu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám