Hlavní obsah

Stovky lidí v Praze demonstrovaly proti Le Penové a Wildersovi

• Aktualizováno

Stovky lidí v sobotu protestovaly proti představitelům evropských protiimigračních a nacionalistických stran z frakce Evropa národů a svobody (ENF), kteří se sjeli na konferenci pořádanou SPD Tomia Okamury. Před Top hotelem Praha na Chodově, kde se akce koná, utvořili demonstranti uličku hanby a pokřikovali na přicházející účastníky konference.

Záznam: Protest proti setkání představitelů evropských protiimigračních stran v Praze Video: Novinky/ ČTK

 
Článek

Ještě kolem půl třetí odpoledne bylo před hotelem jen pár odpůrců, o hodinu později už jich tam bylo zhruba 300, další, o něco menší skupina pak byla před budovou Národního archivu.

U zábran rozmístěných před hotelem demonstranti vytvořili uličku hanby a pokřikovali na účastníky konference. Skandovali třeba: „Hanba, hanba” nebo „Styďte se“. K vidění byl třeba také transparent s nápisem: „Nacisti nemají do budoucnosti Evropy co kecat.“

Pokoušeli se také fyzicky znemožnit vstup do hotelu, v čemž jim museli zabránit zasahující policisté. Následně protestující křičeli na účastníky: „Fašisti, fašisti!”

Odpůrce konference přišel podpořit i politik KDU-ČSL Hayato Okamura, který je zároveň bratrem předsedy pořádající SPD Tomia Okamury. Z dalších veřejných osobností se protestů zúčastnili například spoluzakladatel Veřejnosti proti násilí Fedor Gál, historik Petr Blažek nebo bývalý velvyslanec Petr Janyška.

Foto: Pavel Jaňurek, Novinky

Před pražským Top hotelem se v sobotu odpoledne začali scházet jak účastní demosnstrace proti konferenci, tak ale naopak i jejich podporovatelé.

Do hotelu se odpůrci nedostali. Pořadatelé u zábran kontrolovali přicházející z řad členů SPD. Ti měli třeba vlaječky se jménem Tomia Okamury či neúspěšné francouzské prezidentské kandidátky Marine Le Penové.

Policie měla na místě v záloze těžkooděnce, kamerové vozy a v případě potřeby mohli zasáhnout i policisté na koních.

„Jelikož se jedná o poměrně rozsáhlou lokalitu, využili jsme k monitorování celé situace policejní vrtulník, abychom mohli co nejlépe celé prostranství mapovat a v případě potřeby směrovat co nejefektivněji naše síly a prostředky,“ uvedl policejní mluvčí Tomáš Hulan.

Potyčka demonstrantů před Top hotelem Praha na ChodověVideo: Novinky

Před pátou hodinou se demonstranti od hlavního vchodu začali přesouvat, zároveň se dala do pohybu i skupina u Národního archivu, to už byl však dav o poznání řidší — každou skupinu mohlo tvořit odhadem sto lidí.

Pár desítek minut na to už před hotelem zbyli jen jednotlivci, ovšem úplný konec akce to ještě zřejmě nebyl. Kolem půl šesté policie informovala, že „účastníci oznámených shromáždění zablokovali všechny příjezdové komunikace, kterými lze přijet k místu konání konference”.

„Bohužel se jedná o komunikace, které jsou jedinými příjezdovými cestami pro obyvatele trvale žijící v přilehlých nemovitostech. Avšak účastníci shromáždění tuto skutečnost neakceptují a odmítají obyvatelům umožnit průjezd zablokovanými komunikacemi,“ uvedla policie na webu s poznámkou, že to sice není nic protiprávního, ale že si demonstranti z místních obyvatel udělali v určitém smyslu slova rukojmí.

Foto: Pavel Jaňurek, Novinky

Bezprostředně před hotelem je prázdný prostor, na který nejsou demonstranti vpouštěni. Dále mohou pouze účastnící konference.

Konference nazvané Za Evropu suverénních národů se účastnil vedle Marine Le Penové i nizozemský odpůrce islámu Geert Wilders, zástupce severoitalské separatistické Ligy Severu Lorenzo Fontana, představitel rakouské FPÖ Georg Mayer či zástupci podobně zaměřených stran z Británie, Itálie, Německa, Belgie nebo Polska.

Foto: Právo

Konference Za Evropu suverénních národů, která se konala v Top hotelu Praha. Zleva: Marine Le Pen (předsedkyně francouzské Národní fronty), Tomio Okamura (předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie) a Geert Wilders (nizozemská Strana za svobodu).

Protestní shromáždění svolané na odpoledne k Top hotelu uspořádala iniciativa Za společnou Evropu bez strachu a nenávisti.

Podle organizátorů protestů strany sdružené v evropské frakci ENF šíří strach a nenabízejí odpovědi na aktuální problémy. Pořadatelé dále kritizovali, že kvůli výhrůžkám, jimž čelí nizozemský politik Geert Wilders, přijala policie zvýšená bezpečnostní opatření, a nelíbí se jim náklady na ně.

Již v pátek proti konferenci demonstrovaly v Praze zhruba tři stovky lidí. [celá zpráva]

Foto: Právo

Protest proti setkání představitelů evropských protiimigračních stran v Praze.

Reklama

Výběr článků

Načítám