Hlavní obsah

Z přemíry vánočního jídla a pití hrozí i vážné potíže

Právo, Václav Pergl

Dříve se stravování na Štědrý den zahajovalo půstem a pokračovalo konzumací chutných jídel, večeře byly opulentní spíše počtem chodů a pestrostí než množstvím jídla. Dnes se Vánoce staly svátky přejídání, opíjení, nicnedělání.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Nejméně závažným problémem je přejedení, kdy lidé nemohou usnout a spát, tlačí je žaludek, přidává se pálení žáhy,“ řekl ve čtvrtek Právu docent Pavel Kohout, primář interního oddělení pražské Thomayerovy nemocnice.

Může za to velká spotřeba masa, především tučného, případně mírná opilost.

V žaludku zůstávají různé potraviny rozdílnou dobu, nejdéle jídla s vysokým obsahem bílkovin a tuků, tedy typicky tučná masa, bramborový salát, chlebíčky se salámem, nebo různými masnými či uzeninovými pomazánkami, klobásky apod. Alkohol sám o sobě může ve větším množství vyvolat zánět žaludku, případně zvracení.

„Závažnější problémy hrozí pacientům s onemocněním trávicího traktu, ať již známým, nebo ještě nepoznaným. Pálení žáhy může znamenat refluxní zánět jícnu nebo zhoršení příznaků brániční kýly. Velké množství jídla a alkoholu může vést ke krutým bolestem za hrudní kostí, případně k refluxu žaludečního obsahu do úst a při těžší opilosti i k jeho vdechnutí a k zápalu plic. Podobně může dojít také k zánětu střev a k průjmu,“ varuje lékař.

Jak se dostat zpátky do pohody

U pacientů se žlučníkovými kameny se po tučném jídle může objevit žlučníková neboli biliární kolika. Konzumace velkého množství alkoholu, především destilátů, může zase vyvolat akutní alkoholický zánět jater, který je ve 20 až 30 procentech případů smrtelný.

Po trávicích obtížích je podle docenta Kohouta vhodné odlehčit jídelníček – na několik hodin až den zcela vynechat jídlo. „To však neplatí o tekutinách, dostatečná hydratace organismu je nezbytná. Můžete pít černý nebo ředěný ovocný čaj, neperlivou minerální vodu,“ nabádá lékař.

Očistný režim by pak měl zahrnovat potravu, která je lehce stravitelná, má dostatek vlákniny a méně energie. „Proto je třeba snížit celkové množství energie, konzumaci masných pokrmů, uzenin, jídel s majonézou, tučných sýrů,“ doporučil Kohout.

„Stejně tak je třeba omezit pití sladkých limonád a džusů. Nahraďte je minerální vodou. Takový dvoutýdenní režim dokáže upravit zažívání zpět do pohody,“ uzavřel Kohout.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám