Hlavní obsah

Poslanci rozhodnou o šéfech komisí, Ondráček nemá protikandidáta

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Poslanci budou v pátek vedle projednávání státního rozpočtu volit rovněž předsedy stálých komisí. Rutinní záležitost tentokrát poutá pozornost kvůli nominaci komunistického poslance Zdeňka Ondráčka do čela komise pro kontrolu činnosti Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS).

Foto: Milan Malíček, Právo

Poslanec KSČM Zdeněk Ondráček

Článek

Poslanec, jemuž jeho kritici přezdívají kvůli jeho zapojení do zásahů Veřejné bezpečnosti v roce 1989 „komunistická mlátička”, je jediným kandidátem.

Třebaže premiér Andrej Babiš (ANO) ještě před svým jmenováním do čela vlády požádal komunisty, aby zvážili Ondráčkovu nominaci, KSČM na Ondráčkovi trvá.

Foto: Česká televize ČT24

Zdeněk Ondráček coby příslušník pohotovostního pluku v televizním rozhovoru v roce 1989 hájí policejní zásah proti demonstrantům

Volba předsedů komisí budou dvoukolová. Pokud by Ondráček nebyl zvolen ani v jednom z kol, musela by se konat volba nová. Pokud by pak komunisté chtěli nominovat jiného ze svých poslanců, museli by Ondráčka z komise úplně odvolat, připomněl předseda volební komise Martin Kolovratník (ANO).

Poslanci již zvolili členy vyšetřovací komise k privatizaci těžební firmy OKD. Zasedat v ní budou Josef Hájek (ANO), Václav Klaus mladší (ODS), Leo Luzar (KSČM), Lubomír Zaorálek (ČSSD), Lukáš Černohorský (Piráti), Lubomír Volný (SPD), Pavla Golasowská (KDU-ČSL), Dominik Feri (TOP 09) a Petr Pávek (STAN).

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám