Hlavní obsah

Zeman jmenoval Babišovu vládu, kabinet s důvěrou vidí až v únoru

Novinky, ren, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Prezident Miloš Zeman ve středu jmenoval novou vládu Andreje Babiše (ANO). V té zasedne celkem 14 ministrů, z toho devět nováčků i čtyři ženy. Vláda se odpoledne sejde na své první jednání ve Strakově akademii a následně Babiš uvede do úřadu sedm ministrů. Zeman připustil, že pokud by Babiš napoprvé nezískal důvěru, mohl by kabinet i tak vládnout několik měsíců.

Prezident Miloš Zeman jmenoval vládu premiéra Andreje Babiše Video: ČTK

 
Článek

Jednotliví ministři nejprve složili slib do rukou prezidenta. Zeman vládu ujistil, že Babiše jmenuje premiérem i v případě, že se tomuto kabinetu nepodaří získat důvěru. Babišova vláda podle něj nebude jen vládou na zimu.

„Dodržím svůj slib a i v případě, že nedostane vláda důvěru, jmenuji ho podruhé premiérem a dám mu podstatně více času na sestavení vlády,“ doplnil Zeman.

„Přejme si, aby někdy v únoru bylo možné blahopřát Andreji Babišovi k tomu, že jeho vláda získala důvěru Poslanecké sněmovny,“ uvedl Zeman, který připomněl, že Václav Klaus nechal kabinet premiéra Mirka Topolánka vládnout bez důvěry čtyři nebo pět měsíců. „Někdy se máme řídit historickými analogiemi,” řekl prezident.

Můžete plně pracovat, vzkázal Zeman novým ministrům

„Ústava nezná termín neplnohodnotná vláda,” uvedl Zeman ke kritikům, kteří poukazují, že bez vyslovené důvěry by neměla vláda podnikat zásadnější opatření.

Foto: Milan malíček, Právo

Premiér Andrej Babiš (ANO) s prezidentem Milošem Zemanem

Vláda je podle Zeman plnohodnotná okamžikem, kdy ji jmenuje. „Můžete plně pracovat a nemusíte reagovat na pomluvy z neznalosti nebo ze zlé vůle,“ doplnil Zeman a vyzval ministry k tomu, aby na nic nečekali a začali pracovat.

Andrej Babiš slíbil, že od začátku budou „makat a budou táhnout za jeden provaz”. Do neděle prý bude připravené programové prohlášení kabinetu, o němž bude v pondělí jednat vláda a poté hodlá Babiš vyjednávat s dalšími stranami ve Sněmovně. O důvěru ve Sněmovně chce Babiš požádat 10. ledna.

„Není možné, abychom nic nedělali a čekali na důvěru,” uvedl Babiš. Vláda prý bude řešit důchodovou reformu, situaci seniorů či elektronizaci státní správy.

Foto: Milan Malíček, Právo

kabinet premiéra Andreje Babiše (ANO) s prezidentem Milošem Zemanem

Zeman také ocenil záměr transformovat ministerstvo pro místní rozvoj na ministerstvo pro veřejné investování. To povede bývalá náměstkyně ministerstva Klára Dostálová „Nenechte se nikým a ničím otrávit,” doporučil ministrům.

Babiš byl premiérem jmenován 6. prosince a při té příležitosti řekl, že Česká republika si zaslouží vrátit se na špičku Evropy. „Naše vláda bude naslouchat lidem, uděláme maximum pro to, aby se občané měli líp – to slibuji všem,“ prohlásil Babiš. [celá zpráva]

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Ministři čekající na příchod prezidenta

Noví ministři se ve středu ráno poklonili u hrobu T. G. Masaryka v Lánech a společně tam položili věnec. K symbolickému gestu je vyzval prezident Miloš Zeman. Poté odjeli zpět do Prahy, na Malostranském náměstí si dali svařené víno a poté se sešli v Poslanecké sněmovně. [celá zpráva]

Foto: koláž Novinky.cz s použitím Právo, ČTK, psp.cz a Středočeský kraj

Babiš se dopoledne také zúčastnil jednání výboru pro evropské záležitosti, kde představil českou pozici pro summit Evropské unie, který se koná ve čtvrtek a v pátek a na němž bude Česko poprvé zastupovat.

Uvedení ministrů do úřadů

Nová vláda bude mít ve středu odpoledne první jednání. Vláda představí i novou tiskovou mluvčí Barboru Peterovou, bývalou redaktorku ČT. [celá zpráva]

Večer čeká sedm nových ministrů Babišova kabinetu oficiální uvedení do úřadu. Nejprve to budou ministryně obrany Karla Šlechtová, která dosud byla ministryní pro místní rozvoj, a poté šéf diplomacie Martin Stropnický, jenž dosud řídil obranu.

Dalších pět ministrů uvedených do úřadu budou vládní nováčci - ministr vnitra Lubomír Metnar, ministr průmyslu Tomáš Hüner, ministryně práce Jaroslava Němcová, ministr zdravotnictví Adam Vojtěch a ministryně financí Alena Schillerová. Další čtyři ministry Babiš uvede do úřadu v pondělí.

Reklama

Výběr článků

Načítám