Hlavní obsah

Dobrovolníci s terénními auty uklízeli pastvinu u Milovic

Milovice

Dobrovolníci s terénními auty v sobou vyčistili desítky hektarů bývalého vojenského prostoru Milovice na Nymbursku od pneumatik a dalšího odpadu. Uklidili tak plochu, na niž se v budoucnu rozšíří rezervace divokých koní a praturů.

Foto: Česká krajina

Divocí koně v zasněžené rezervaci u Milovic. Archivní snímek

Článek

Pět desítek členů a příznivců klubu Off-road Milovice odstraňovalo jak černé skládky, tak zbytky po sovětské armádě, které by mohly být nebezpečné zvířatům i návštěvníkům rezervace, sdělil ředitel ochranářské společnosti Česká krajina Dalibor Dostál.

Šlo především o ocelová lana, ostnaté dráty, zbytky techniky nebo pneumatiky, které ještě nesly nápisy v azbuce. „Pomoc příznivců offroadů je pro nás velmi cenná. Jsme malá organizace, která by tak rozsáhlé plochy nebyla schopná vlastními silami vyčistit,” uvedl Dostál. Těžké offroady sloužily nejenom k přepravě účastníků po bývalém vojenském prostoru, ale také k vytrhávání starých pneumatik ze země nebo převozu odpadků.

Nebylo to poprvé, kdy klub Off-road Milovice pomáhal s odklízením odpadků v této oblasti. Jeho členové se již v minulosti zúčastnili dobrovolnických akcí, při nichž byly na původní pastvině odstraněny desítky černých skládek a odvezeno několik tun odpadů. Pravidelně se také věnují čištění ploch, které využívají k jízdě v terénu.

„Uklízení černých skládek na tak rozsáhlém území určitě nemůže být pouze záležitostí dobrovolníků. Do budoucna se budeme snažit iniciovat, aby na této činnosti více spolupracovaly kompetentní instituce, jejichž práci zatím dobrovolníci často nahrazují,” dodal Dostál. Dobrovolníci se budou úklidu bývalého vojenského prostoru věnovat opět na jaře.

Celá rezervace velkých kopytníků v bývalém vojenském prostoru má kolem 160 hektarů. Mezi Benátkami a Milovicemi žijí dvě stáda divokých koní, stádo zubrů a stádo zpětně šlechtěných praturů. Od roku 2015 se na pastvině narodily tři desítky mláďat.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám