Hlavní obsah

V Krkonoších řádí chumelenice, hrozí komplikace

Právo, Vladislav Prouza

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Silná chumelenice propukla v sobotu odpoledne v Krkonoších. Sníh se sype od nadmořské výšky okolo šesti set metrů hlavně na východě nejvyšších českých hor. Komplikace lze čekat v sobotu večer a v neděli ráno na příjezdových cestách do horských středisek.

BEZ KOMENTÁŘE: V Krkonoších řádí chumelenice, hrozí komplikace Video: Vladislav Prouza, Právo

 
Článek

Nebezpečí hrozí podél cest v krkonošských střediscích pěším turistům a neopatrným lyžařům. Řada rozjetých řidičů směřujících na lyže často ignoruje rozdíl mezi zasněženou horskou silnici a chemicky ošetřenou, sněhuprostou podhorskou vozovku. Lufťáky nezřídka probere teprve pořádný smyk nebo příkop.

Foto: Vladislav Prouza , Právo

Sobotní chumelenice v Peci pod Sněžkou

Pec pod Sněžkou a Špindlerům zahájily po Janských Lázních a Horní Malé Úpě, kde navíc probíhá festival outdoorových filmů, lyžařskou sezónu. Hory o víkendu přilákaly tisíce lidí, z nichž většina přijela vlastními vozy. Za jedinou hodinu během sobotního odpoledne stačilo odhadem napadnout při teplotách mírně pod bodem mrazu skoro pět centimetrů čerstvého sněhu. „Tohle žádná předpověď nehlásila,“ kroutil hlavou jeden z turistů v Peci pod Sněžkou. Chumelenice pomalu přecházející v bílou tmu s večerem, nepolevovala, spíše naopak.

Krkonoše dostaly poslední dva dny pomikuláškou nadílku v podobě deseti centimetrů sněhu. Hřebeny místy pokrývá až metrová sněhová pokrývka a šanci konečně dostali i běžkaři, co zrovna nemilují upravené okruhy při skiareálech. Teploty v nejvyšších partiích hor v noci klesají k minus deseti stupňům a platí nejnižší druhý stupeň lavinového nebezpečí z pětibodové stupnice. Mrzačit i zabíjet, jak se několikrát už stalo, umějí i malé laviny při druhém stupni výstrahy. Naposledy před několika lety, kdy pod Liščí horou zahynula mladá skialpinistka.

Foto: Vladislav Prouza , Právo

Sobotní chumelenice v Peci pod Sněžkou

Rizika plánovaného výletu mohou turisté znát s dostatečným předstihem. Cesty přes lavinové svahy ohraničují varovné cedule. Pokud na tyto cedule lidé narazí a hodlají pokračovat, stačí kontaktovat Horskou službu, kde se dovědí často životně důležité informace o míře možného nebezpečí. Laviny hrozí především v oblastech Kotelních jam, údolí Bílého Labe od Boudy u Bílého Labe, Kozích hřbetů a Labského, Obřího, Dlouhého a Modrého dolu. Ale i tam, kde se nahromadí větší množství sněhu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám