Hlavní obsah

Schillerová po schůzce se Zemanem v Lánech: Do dvou let budou daně on-line

Novinky, Renáta Bohuslavová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Prezident Miloš Zeman se v pátek v Lánech sešel s kandidátkou na ministryni financí Alenou Schillerovou (za ANO) a budoucím ministrem vnitra Lubomírem Metnarem. Schillerová po schůzce řekla, že proběhla ve velmi uvolněné atmosféře, řešil se rozpočet a daně. Metnar po jednání vyjádřil překvapení nad tím, jak se prezident orientuje v otázkách bezpečnosti.

Záznam: Za Zemanem do Lán dorazila Alena SchillerováVideo: Novinky

 
Článek

Alena Schillerová dorazila do Lán krátce před 13. hodinou. S prezidentem Milošem Zemanem řešila otázky daňové problematiky a státního rozpočtu. „Mým cílem je vyrovnaný státní rozpočet,“ řekla po schůzce Schillerová.

Setkání podle ní proběhlo ve velmi uvolněné atmosféře a odchází z něj s nejlepšími pocity.

On-line finanční úřad

Na resortu působí již 27 let a ve své práci by chtěla kontinuálně pokračovat. „Chci, aby se dosáhlo zjednodušení daňového systému. Naložili jsme zátěž poplatníkům, narovnali jsme podnikatelské prostředí a teď bychom měli pracovat na zjednodušení,” řekla Schillerová.

Doplnila, že jednou z jejích hlavních priorit je online finanční úřad, který by chtěla vytvořit do dvou let. Součástí toho by podle ní měla být třeba možnost podat daňové přiznání z domova.

Kandidát na ministra vnitra Lubomír Metnar s prezidentem jednal zhruba hodinu. „Dotazoval se mě na mé zkušenosti, probírali jsem mou historii a řešili jsme mé priority,” řekl krátce po schůzce Metnar. Jako největší prioritu si dává, aby Česko zůstalo nejhůře šestou nejbezpečnější zemí světa, jak je tomu podle něj dnes.

Záznam: Zeman přijal kandidáta na ministra vnitra Lubomíra MetnaraVideo: ČTK

Vyjádřil také překvapení z toho, jak se Miloš Zeman orientuje v otázkách bezpečnosti. „Mám z jednání velmi dobrý pocit. Byl jsem překvapen, jak do detailu sleduje otázky bezpečnosti,” doplnil po jednání Metnar.

Konkrétní personální otázky zatím komentovat nechtěl a ještě na dotaz novinářů doplnil, že nebude chtít zasahovat do vyšetřování kauzy Čapí hnízdo a že ctí právní řád.

Andrej Babiš ho podle svých slov vybral právě proto, že byl také náměstkem v resortu a zná jeho problematiku.

Schůzky začaly ve čtvrtek

Už ve čtvrtek byly u Miloše Zemana budoucí ministryně práce a sociálních věcí Jaroslava Němcová a ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová, která v resortu doposud dělala náměstkyni. [celá zpráva]

Němcová se Zemanem hovořila například o důchodové reformě i o revizi sociálních dávek. Na většině témat se podle Němcové s prezidentem shodli. Němcová je připravena na to, že bude třeba najít širokou politickou shodu. „Připravit důchodovou reformu není otázka jednoho nebo dvou let,” připustila.

Klára Dostálová s prezidentem řešila změnu kompetencí ministerstva, k čemuž je třeba i změna kompetenčního zákona. Ministerstvo by podle ní mělo do budoucna připravovat strategické investice státu s tím, jak budou postupně vysychat finance z evropských fondů.

Schůzky Miloše Zemana s budoucími ministry budou pokračovat ještě v neděli a v pondělí. Ve středu 13. ledna by pak měl prezident jmenovat celou vládu v čele s premiérem Andrejem Babišem. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám