Hlavní obsah

Bělobrádek na sněmu TOP 09: Na fúzi ještě nedozrál čas

Právo, Oldřich Danda

V pražském hotelu Don Giovanni v sobotu ráno začal dvoudenní sněm TOP 09, na kterém si strana zvolí nové vedení. Odcházejícího Miroslava Kalouska by podle všeho mohl nahradit europoslanec Jiří Pospíšil. Pozdravit delegáty přijeli lídři středopravicových stran, které se ve Sněmovně sdružily do Demokratického bloku. Ve svých projevech naznačovali, že by mohli spojit síly i v budoucnosti např. při evropských, senátních a komunálních volbách. Námluvy to byly ale spíše nesmělé.

Foto: Ondřej Deml, ČTK

Dvoudenní celostátní sněm TOP 09. Na snímku zleva jsou dosavadní předseda TOP 09 Miroslav Kalousek, europoslanec Jiří Pospíšil a čestný předseda strany Karel Schwarzenberg.

Článek

„Ještě není čas na fúzi a integraci, na to není prostor ještě připraven,“ řekl předseda lidovců Pavel Bělobrádek.

Dodal, že se k sobě nechovali vždy dobře, ale že existují důvody a společné hodnoty, proč spolupracovat v opozici a případně najít společné kandidáty do senátních voleb. „Neměl by to být program Antibabiš, ale nabídka hodnot, ne, že jsme proti něčemu, ale pro něco,“ podotkl Bělobrádek. Dodal, že by neměli ztrácet naději: „Určitě přijde čas, kdy bude poptávka po něčem seriózním a konzervativním.“

Bělobrádek i před ním šéf ODS Petr Fiala si rýpli do odcházejícího předsedy Kalouska. Fiala pochválil spolupráci s Kalouskovou formací a dodal, že překryla i jemné údery, které od Kalouska schytali. Hned ale dodal, že mu to nemá za zlé a nečeká, že s tím přestane. „To by musel Mirek Kalousek zapřít sám sebe, a to určitě nechceme,“ podotkl Fiala.

Rakušan: Odvrácení ohrožení demokracie

Podle něj se ukázalo v demokratickém bloku, že jsou schopni na lecčem se shodnout, ale že nevěří na brzkou integraci, protože se neshodnou např. na evropské integraci.

Vystoupil i první místopředseda STAN Vít Rakušan. Vyzval, že by měli zapomenout na vzájemné staré křivdy a více spolupracovat. „Měli bychom zapomenout na to, co jsme si udělali a provedli a začít spolupracovat jako rovnocenní partneři,“ uvedl Rakušan. STAN s TOP 09 dříve kandidoval na jedné kandidátce, ale před rokem se strany rozešly. Podle Rakušana by měly uvažovat o společném postupu např. v evropských a senátních volbách.

„Je to obrovská výzva hledat řešení, které by tu hrůzu ohrožení demokracie dokázaly odvrátit,“ dodal Rakušan.

Přišel i místopředseda Pirátů a čerstvý místopředseda Sněmovny Vojtěch Pikal, který také ve velmi krátké zdravici řekl, že mají společné hodnoty, jako jsou svoboda jednotlivce či evropské směřování, a měli by o ně společně usilovat.

Anketa

Byl by europoslanec Jiří Pospíšil vhodným předsedou TOP 09?
Ano
17,6 %
Ne
82,4 %
Celkem hlasovalo 4866 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám