Hlavní obsah

Teplé a slunečné počasí se na víkend pokazí

Novinky, jas

Příliv teplého vzduchu od jihozápadu, který bude vrcholit s koncem pracovního týdne, o víkendu vystřídá od západu příchod studené fronty. Ta s sebou přinese srážky a postupně i pokles teplot. Novinkám to řekla Dagmar Honsová ze společnosti Meteopress.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Zatímco čtvrteční ráno bylo díky jasné obloze chladné a například na Horské Kvildě klesla rtuť na –6 stupňů, přes den se dočkáme teplot mezi 8 a 12 stupni. Chladněji by mohlo být na Moravě a ve Slezsku, kde se v průběhu dne může tvořit nízká oblačnost.

V pátek bude vrcholit teplé jihozápadní proudění. Odpolední maxima se dostanou na 11 až 15 stupňů, v místech se zvětšenou oblačností bude kolem devíti,” uvedla Honsová a připomněla, že podobně teplou závěrečnou listopadovou dekádu jsme naposledy zažili v roce 2009. Ranní minima klesnou na 6 až 2 stupně.

V průběhu pátečního večera začne od západu počasí ovlivňovat vlnící se studená fronta. Ta se naplno projeví v sobotu, kdy bude převážně oblačno až zataženo a přidá se i déšť, který odpoledne může na horách přecházet ve sněžení.

V neděli bude převládat oblačno, srážky by se měly vyskytovat pouze ojediněle, ale od poloh nad 400 metrů nad mořem mohou být sněhové. Ráno teploty klesnou na 3 až –1 stupeň, odpoledne se dostanou na 2 až 6. Zesilovat bude i vítr.

Příští týden by mělo převládat počasí s velkou oblačností a četnými přeháňkami. Ranní minima se v úvodu týdne budou pohybovat kolem nuly, přes den se teploty dostanou na 2 až 6 stupňů.

Od středy do pátku budou ráno teploty klesat na 1 až –4 stupně, denní maxima nepřekročí pět stupňů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám