Hlavní obsah

Žena rodila už cestou do nemocnice, malému Šimonovi pomohl na svět otec

Právo, pab

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Velmi rychlý průběh porodu překvapil ve čtvrtek odpoledne ženu z Kařezu na Rokycansku. Společně s manželem už nestačili dojet do nemocnice, dítě se narodilo během cesty.

Foto: Petr Horník, Právo

Ilustrační snímek

Článek

„Dopadlo to šťastně. Chlapečkovi pomohl na svět tatínek,“ uvedla Ivana Vodehnalová z dispečinku krajské záchranné služby.

Podle ní se jednalo o takzvaný překotný porod, který trvá velmi krátkou dobu a nebývá příliš častý. „Rodička s partnerem jeli do nemocnice v Hořovicích, přičemž porod se rozběhl cestou. Chlapeček Šimon se narodil ještě před příjezdem zdravotníků, role porodníka se ujal otec. Záchranáři pak ženu ošetřili a odvezli i se synem do porodnice,“ doplnila Vodehnalová.

Podle odborníků je rychle postupující porod velmi bolestivý, není totiž možné ženě podat tišicí léky. Zvyšuje se také riziko zdravotních komplikací jak pro rodičku, tak pro dítě. Oproti pozvolnému porodu je díky silným a častým děložním stahům vyvíjen nadměrný tlak na hlavičku novorozence a tím vzniká nebezpečí přetržení cév v mozku. Hrozí také přetržení pupeční šňůry a vykrvácení dítěte.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám