Hlavní obsah

Komunisté jsou připraveni tolerovat menšinovou vládu

Novinky, ren

Komunisté po jednom z posledních jednání před pondělní první schůzí Poslanecké sněmovny s hnutím ANO opět zopakovali, že pokud budou splněny jejich podmínky, budou jednat o případné toleranci menšinové vlády Andreje Babiše. Jde podle nich o to, aby v Česku nevznikl chaos.

Foto: Novinky

Vojtěch Filip

Článek

„My jsme nikdy o podpoře nejednali. Nikdy jsme to slovo neřekli. Jde o případnou toleranci v případě, že nebude jiného zbytí,” řekl na dotaz Novinek předseda poslaneckého klubu Pavel Kováčik.

Komunisté již dříve předložili body, o kterých se chtějí bavit. Jde o zákon o obecném referendu, vyšší důchody i mzdy, zdanění dosud nevydaného majetku v rámci církevních restitucí, sektorová daň pro velké banky nebo progresivní zdanění a zákon chránící zájmy státu při těžbě surovin. [celá zpráva]

„My nestojíme o chaos v České republice, a proto předkládáme normální programové priority a podle toho se zachováme. Náš programový rozdíl je příliš veliký, abychom udělali vládu,” dodal předseda komunistů Vojtěch Filip.

KSČM chtějí komisi pro GIBS

Komunisté budou tedy opoziční stranou, a budou se tak ucházet i o vedení kontrolních komisí. Konkrétně požadují kontrolní komisi pro GIBS. Právě tyto komise, pro GIBS, BIS, FAU, NBÚ či odposlechy, by měla vést opozice, shodují se na tom i zástupci ostatních parlamentních stran.

Předseda poslaneckého klubu hnutí ANO Jaroslav Faltýnek po jednání uvedl, že se obě strany také shodly na vzájemné podpoře pro předsedu Sněmovny Radka Vondráčka (ANO) a jednoho z místopředsedů pro Vojtěcha Filipa (KSČM).

Zda bude místopředsedů pět nebo čtyři, zatím jasné není. Faltýnek poté dodal, že na základě poměrného zastoupení ve Sněmovně by ANO mělo mít dva místopředsedy, ale požadovat to nebude.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám