Hlavní obsah

Hrad ukáže klenoty možná už v lednu kolem voleb

Právo, Oldřich Danda

Na Pražském hradě mají plnou hlavu nejen blížících se lednových prezidentských voleb, ale i přípravy velkolepých oslav 100. výročí vzniku Čs. republiky. Pro návštěvníky má Kancelář prezidenta republiky (KPR) a hradní správa připravenu na celý rok řadu překvapení.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Korunovační klenoty byly naposledy vystaveny na Pražském hradě v květnu 2016

Článek

Trumfem by mělo být zpřístupnění korunovačních klenotů, které vždy přitáhne desetitisíce lidí, kteří jsou ochotni kvůli zhlédnutí Svatováclavské koruny a další klenotů ve Vladislavském sále vystát i pětihodinovou frontu.

Podle informací Práva se prezident Miloš Zeman, který jako jediný k tomu může dát souhlas, chystá nechat otevřít korunní komoru ve Sv. Vítu v době mezi prvním a druhým kolem volby prezidenta, a to mezi 15. a 26. lednem. První kolo volby, v níž Zeman obhajuje funkci, se koná 12. a 13. ledna, případné druhé o dva týdny později.

Prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček Právu řekl, že se o možnosti ukázat veřejnosti klenoty uvažuje. „Nemá to souvislost s prezidentskými volbami, ale případně s oslavami československé státnosti, ale ještě nepadlo definitivní rozhodnutí,“ sdělil.

Kancelář a hradní správa společně s dalšími institucemi, jako jsou Národní archiv, Česká pošta nebo Vojenský historický ústav (VHÚ), chystá již celý rok tři velké výstavy.

Řada exponátů bude vystavena vůbec poprvé

Na výstavě Labyrintem dějin českých zemí, která by měla probíhat v Císařské konírně, budou k vidění nejdůležitější dokumenty z historie českých zemí. „Návštěvníci spatří v originálech nejvzácnější archiválie ze sbírek Národního archivu, které bývají vystavovány pouze na krátký čas při nejvýznamnějších příležitostech,“ řekl Právu Jan Novák, ředitel administrativní sekce KPR.

Vystaven bude mezi jinými například Rudolfův majestát či zlatá bula Karla IV. K vidění budou i originály svazků zemských desek nebo pohřební insignie Přemysla Otakara II., které jsou uloženy ve sbírkách Pražského hradu. Výstava by měla návštěvníkům ukázat zlomové události českých zemí před vznikem republiky.

„Sto let tu podobné výstavy nebudou“

Podle Nováka půjde o jedinečné výstavy, které tu dalších sto let nebudou. „Návštěvníkům se naskytne příležitost vidět jednou za život, na jednom místě a v souvislostech zcela unikátní exponáty, z nichž řada bude vystavena vůbec poprvé,“ dodal Novák.

Druhá výstava Doteky státnosti se věnuje vzniku republiky, jejím symbolům a událostem od roku 1918 až dodnes. Tato výstava bude postavená hlavně na exponátech VHÚ. Poprvé bude k vidění prapor, pod nímž demonstrovali čeští a slovenští krajané v Chicagu již v listopadu 1914 za vznik samostatné republiky. Mezi exponáty bude také sako, které měl na sobě Jan Kubiš v okamžiku, kdy házel bombu na vůz Reinharda Heydricha.

Poslanecká sněmovna poskytla na výstavu originály všech ústav, Poštovní muzeum mj. unikátní přetisky či první čs. známky. Nebudou chybět ani osobní i pracovní předměty čs. a českých prezidentů. „Prezident republiky rozhodl o zapůjčení současné státní pečeti ČR, která slouží k pečetění nejvýznamnějších dokumentů,“ řekl Novák. Kromě současné pečeti budou vystavena i všechna historická pečetidla.

Dále tu bude pracovní stůl a židle prezidenta Masaryka od architekta Josipa Plečnika. V takzvané klenotnici budou představena vzácná státní vyznamenání včetně úplné kolekce Řádu Bílého lva.

Návštěvníci budou moci zhlédnout např. také telegram Alberta Einsteina prezidentu Gottwaldovi s žádostí o milost pro Miladu Horákovou nebo výnos o zřízení Protektorátu Čechy a Morava podepsaný Hitlerem 16. března 1939 na Pražském hradě.

Třetí expozicí v Tereziánském křídle bude výstava o Hradní stráži, která stejně jako republika oslaví sté výročí založení.

Podle Nováka se budou snažit být vůči návštěvníkům výstav maximálně vstřícní a po dohodě s policií pro ně zřídí samostatné vstupy, a pokud se prokážou vstupenkou na výstavu, nebudou muset do fronty s turisty.

Dalším bonusem bude symbolické vstupné. Na všechny tři výstavy bude stát 150 korun, pro seniory a studenty 70 korun, žáci ve školních výpravách jen pět korun. Běžné vstupné na hradní okruh dnes činí 350 korun.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám