Hlavní obsah

Je to bezpředmětné. Fiala stahuje svoji kandidaturu na předsedu Sněmovny

– Praha • Aktualizováno
Novinky, zpe

Šéf ODS Petr Fiala se nebude ucházet o post předsedy Sněmovny. Lídr občanských demokratů to oznámil na středeční tiskové konferenci. Podle Fialy je kandidatura bezpředmětná, protože Radek Vondráček z hnutí ANO má deklarovanou podporu hnutí SPD, komunistů a Pirátů.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Předseda ODS Petr Fiala

Článek

„Tomio Okamura, komunisté a bohužel i Piráti se rozhodli vydat post předsedy Sněmovny do rukou hnutí ANO. Na základě této dohody se stala kandidatura ODS na předsedu Sněmovny bezpředmětnou,“ uvedl Fiala.

Dodal, že o post šéfa Sněmovny se nebude ucházet ani nikdo jiný z ODS. Jediným adeptem na funkci je tak nyní Radek Vondráček z hnutí ANO.

Piráti ústy svého předsedy Ivana Bartoše odmítli, že by podporou Vondráčka šli hnutí ANO takříkajíc na ruku. „Nejsme podporovatelé pánů (Andreje) Babiše a (Jaroslava) Faltýnka,“ řekl Bartoš, podle něhož jsou Piráti „těžce opoziční”.

ODS dlouhodobě tvrdila, že v čele Sněmovny by měla být opozice. Post může být totiž v určitých chvílích klíčový. Pokud například Sněmovna vyjádří dvakrát nedůvěru nové vládě, při třetím pokusu navrhuje premiéra právě šéf dolní komory a prezident musí podle Ústavy vyhovět. První dva návrhy náleží prezidentovi.

Reklama

Výběr článků

Načítám