Hlavní obsah

Západní Čechy zasáhne silné sněžení, jinde hrozí i náledí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Do České republiky má dorazit frontální vlna, za níž začne na naše území od severozápadu proudit studený vzduch. Západní Čechy tak večer zasáhne sněžení, které bude přechodně i silné. Upozornil na to Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).

Foto: Vladislav Prouza, Právo

Ilustrační foto

Článek

„K večeru začne déšť na západě a severozápadě Čech přecházet i ve středních a nižších polohách ve sněžení. Zejména na západě Čech se bude vytvářet sněhová pokrývka a přechodně může sněžit i silně (kolem 3 cm/1 hod.),“ uvedli meteorologové.

Podle nich může do půlnoci napadnout kolem deseti centimetrů sněhu a na horách kolem patnácti.

Výstraha před silným sněžením platí od nedělních 16 do 22 hodin pro Karlovarský kraj a také sever Plzeňska a Tachovsko.

Trvalejší sněžení očekávají meteorologové také v pondělí, ovšem hlavně na horách, kde se mohou tvořit sněhové jazyky. „V Beskydech bude vydatněji sněžit i v podhůří, napadnout může až 10 cm nového sněhu. Později večer sněžení zeslábne,“ avizovali.

V noci na pondělí navíc budou v Čechách a na Českomoravské vrchovině teploty klesat až na minus dva stupně, takže po předchozím dešti nebo od tajícího sněhu hrozí náledí a zmrazky.

Meteorologové proto doporučují řidičům opatrnou jízdu a při cestách do hor nezapomenout na sněhové řetězy. „Nutné jsou zimní pneumatiky s dostatečnou výškou vzorku,“ upozornili.

Reklama

Výběr článků

Načítám