Hlavní obsah

Odvolané ředitelky mateřské školy se zastal ústavní soud

Právo, mh

Případ odvolání bývalé ředitelky školky v Hradci Králové Libuše Friedlové z funkce bude znovu projednávat krajský soud. Rozhodlo o tom čtvrteční jednání ústavního soudu (ÚS), který stížnost na postupy soudů v odvolání ředitelky posuzoval. Nyní se tedy královéhradecký krajský soud musí znovu zabývat tím, zda bylo odvolání ženy v souladu se zákonem.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Ilustrační snímek

Článek

Friedlová pracovala jako ředitelka školky od roku 2010. Město ji jmenovalo na dobu určitou do července 2012. Už v květnu 2012 ale obdržela písemné odvolání z funkce, a to pro závažné porušení a neplnění povinností. Podle města nezvládala problémy na pracovišti, především šikanu, kterou posléze řešila i policie, a nedostatečně komunikovala se zaměstnanci a rodiči.

Okresní soud v Hradci Králové žalobu Friedlové na neplatnost výpovědi zamítl.  Krajský soud sice následně dospěl k závěru, že právo je na straně bývalé ředitelky, která rovněž požaduje ušlý zisk 51 000 korun, avšak přesto žalobě vyhověl jen částečně, když okresnímu soudu nařídil, aby se zabýval pouze sporem o nevyplacenou mzdu.

To však Friedlová považuje za méně podstatnou záležitost, protože je pro ni důležitější, aby bylo zrušeno její odvolání z funkce. Právě tato skutečnost je prý pro bývalou ředitelku, která se jednání ÚS nezúčastnila, závažnou nejen z morálního pohledu, ale i coby překážka v hledání práce.

Reklama

Výběr článků

Načítám