Hlavní obsah

Náměstkyně Mayerová, obviněná v kauze Čapí hnízdo, zůstává ve funkci

– Jihlava
Právo, pch

Náměstkyně jihlavského primátora Jana Mayerová (ANO), obviněná v kauze Čapí hnízdo, zůstala náměstkyní primátora, i když je téměř polovinu z funkčního období nemocná a ve stavu nemocných nadále zůstává. Jihlavští zastupitelé v pondělí souhlasili s tím, že bude náměstkyní neuvolněnou z funkce za nižší odměnu.

Foto: Luboš Pavlíček, ČTK

Náměstkyně jihlavského primátora Jana Mayerová z hnutí ANO obviněná v kauze Čapí hnízdo.

Článek

Hnutí ANO vystřídalo ODS v jihlavské koalici vloni v listopadu, tedy v polovině volebního období. Jana Mayerová tehdy získala post první náměstkyně primátora. Od července ale do úřadu dochází jen sporadicky – léčí se. Důvodem je vyčerpání.

Obvinění v kauze Čapí hnízdo, které jí bylo doručeno v první polovině října a které souvisí s jejím podpisem pod žádostí o spornou dotaci, zvrátilo úvahy, že se na radnici vrátí v plném nasazení. V aktuálních volbách do Poslanecké sněmovny přesto stála na desátém místě kandidátky ANO. Jak řekla Právu, v době sestavování kandidátky byla jiná situace a z desátého místa stejně se zvolením nepočítala.

Ve vedení Jihlavy se její obvinění neřeší, zástupci koaličních partnerů (ČSSD, KDU-ČSL) se odkazují na presumpci neviny.

„V ANO jsme přemýšleli o náhradě a došli k názoru, že by to nebylo vhodné. Vydělá na tom i město: odměna pro neuvolněného náměstka je podstatně nižší,“ řekl kolega Mayerové a nynější první náměstek Radek Popelka.  „Máme necelý rok do voleb. Než by se nový náměstek zaběhl, končíme,“ doplnil primátor Rudolf Chloupek (ČSSD). Výrazně proti se ozvali jen zástupci ODS.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám