Hlavní obsah

Do boje o Hrad se přihlásilo 18 lidí

Novinky, ČTK, Renáta Bohuslavová
Aktualizováno

Lhůta pro přihlášení se do boje o prezidentský úřad v úterý odpoledne vypršela. Zaregistrovalo se zatím celkem 18 lidí, reálně se však o hlasy při lednové volbě zřejmě nebudou moci ucházet všichni. Jen někteří totiž doložili 50 tisíc podpisů nebo představili potřebnou podporu senátorů či poslanců. Stávající hlavu státu Miloše Zemana vyzvou například Jiří Drahoš, Mirek Topolánek nebo Michal Horáček.

Foto: Gabriela Krejčová, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Kandidáti se museli přihlásit do úterních 16 hodin, následně začalo ministerstvo vnitra registrace vyhodnocovat. Podle posledních informací se do boje o Hrad přihlásilo 18 lidí.

Jen 12 kandidátů má zřejmě potřebnou podporu, tedy buď získali nominaci zákonodárců, nebo se jim podařilo sesbírat nejméně 50 tisíc podpisů od lidí.

Občanskými kandidáty s deklarovanými nejméně podpisy jsou Miloš Zeman, Michal Horáček a Jiří Drahoš. Dostatek podpisů má podle ČTK i ekonom Josef Toman. Do boje o Hrad by se měl zapojit ještě jeden další kandidát, který podle ministerstva získal dostatek podpisů, jeho jméno nebylo uvedeno.

Senátorskou podporu si zajistili lékař Marek Hilšer, bývalý diplomat Pavel Fischer i expremiér Mirek Topolánek. Podpisy 20 poslanců sesbírali čtyři lidé. Mezi nimi bývalý šéf Škody Auto Vratislav Kulhánek (ODA), prezident Asociace obranného a bezpečnostního průmyslu Jiří Hynek (za Realisty) a hudebník a šéf strany Rozumní Petr Hannig, poslední kandidát zatím není veřejně známý.

Jasno o kandidátech bude 24. listopadu

O tom, kdo jsou neznámí kandidáti, se zatím spekuluje. Mohlo by jít například o bývalou místostarostku Prahy 8 Terezii Holovskou, která se uchází o podporu poslankyň.

Zájem kandidovat ohlásili v minulosti také zpěvačka Jana Yngland Hrušková, performer Milan Kohout, bývalý učitel Miroslav Frajbiš nebo sochař Emil Adamec. ČTK také spekuluje o živnostníkovi Romanu Hladíkovi. U těchto jmen ale není zřejmé, zda vůbec nějakou podporu mají.

Vše ještě musí projít oficiální kontrolou ministerstva, které definitivně jména všech kandidátů zveřejní 24. listopadu. Do té doby bude rozhodovat o přípustnosti kandidatury. Úřad odklad zveřejnění jmen zdůvodňuje ochranou osobních údajů.

Prezidenta budou Češi v přímé volbě vybírat rok 12. a 13. ledna. Případné druhé kolo se dvěma nejsilnějšími kandidáty se uskuteční 26. a 27. ledna.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám