Hlavní obsah

Vláda doplatí Nigerijcům studium

Právo, Naďa Adamičková, 
Marie Königová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Devět nigerijských studentů může díky české vládě dostudovat lékařství v Praze. Vláda nigerijského státu Rivers, odkud pocházejí, přestala po dvou letech na studia přispívat, a tak medikům hrozilo, že tři roky strávené studiem na 1. lékařské fakultě Karlovy univerzity přijdou vniveč. Museli by Česko opustit.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Devět Nigerijců studuje na Univerzitě Karlově 1. lékařskou fakultu. Ilustrační foto

Článek

Na jejich studia nyní přispívají dvě ministerstva – školství a zahraničí – ze zdrojů určených na zahraniční rozvojovou spolupráci. Loni z nich univerzitě poslaly 742 500 korun, letos to budou téměř tři milióny. Dohromady vyjde pomoc zhruba na deset miliónů korun.

Česká vláda proto již loni v létě rozhodla, že 330 tisíc korun, kolik stojí ročně studium pro každého zahraničního studenta, univerzitě uhradí. Ale s tím, že oni doplatí školné za akademický rok 2015/2016, kdy byli ve třetím ročníku.

Jestli už u nás studují a chybí jim pár semestrů, tak nevidím problém, abychom jim pomohli studia dokončit
Šéf Pirátů Ivan Bartoš

Dluh podle zprávy, kterou na pondělní jednání vlády předkládá ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD), plně zaplatil zatím pouze jeden z nich, dva uhradili jen část. Vedení univerzity povolilo studentům splatit celou částku do června 2018.

Dostudovat 
do dvou let

Podle bývalého předsedy výboru pro evropské záležitosti Ondřeje Benešíka (KDU-ČSL) jde o pomoc na správném místě, protože by bylo špatné vyhodit oknem již vložené prostředky včetně energie i motivace.

„Jen věřím, že Nigerijci, pokud u nás s naší pomocí dostudují, budou pomáhat doma ve své vlasti a že neskončí v Německu či ve Švédsku. To bych považoval za naprosté zvěrstvo a obrovské pokrytectví migrační politiky. Tyto státy často odebírají mozky, které vystudují na západě, zemím, které je potřebují,“ řekl Právu Benešík.

Pokud nigerijská vláda uhradí náklady za své mediky, tak s tím nemáme problém
Předseda SPD Tomio Okamura

Šéf Pirátů Ivan Bartoš na dotaz Práva reagoval: „Jestli už u nás studují a chybí jim pár semestrů, tak nevidím problém, abychom jim pomohli studia dokončit. Tady se vyhazují peníze oknem na korupci, na nesmyslné projekty, tak tohle státní kasu tak nezatíží. Když se zjistilo, kolikrát bude předražená Blanka, tak se to za strašné peníze dostavělo, proč by se nenechalo dostudovat devět studentů.“

Předseda SPD Tomio Okamura na otázku, zda tato pomoc je správnou cestou, odpověděl: „Pokud nigerijská vláda uhradí náklady za své mediky, tak s tím nemáme problém.“

Podle zprávy pro vládu jsou finance na dostudování lékařů dalším českým příspěvkem pomoci zemi, ze které pochází stále víc migrantů do Evropy. Z nejlidnatější africké země totiž míří do Evropy stále více nelegálních migrantů. Zatímco podle statistiky Frontexu v roce 2013 překročilo hranice EU 3386 jejích občanů, jen během loňského prvního pololetí se jejich počet téměř zdvojnásobil.

„Nigérie patří mezi prioritní země i z pohledu boje proti nelegální migraci. Přetrvávající ekonomická a bezpečnostní nestabilita země může do budoucna představovat pro EU, a potažmo ČR, významný rizikový faktor z hlediska ilegální migrace,“ zdůvodňuje MZV podporu nigerijských mediků.

Výjimka pro devět studentů

Z původních deseti Nigerijců pokračuje ve studiu devět. Šest je v pátém ročníku a tři mají individuální studijní plán neboli rozložené studium. Univerzita se již loni zavázala, že nigerijským medikům nezvýší školné, pokud dostudují v řádném termínu.

Ačkoli ho pro všechny studenty v angličtině zvýšila o třicet tisíc korun ročně, Nigerijci dostali s ohledem na dohodu s ministerstvy možnost požádat o výjimku. Podpora českého státu bude pokračovat maximálně dva roky, tedy do roku 2019. Medici tedy musejí svá studia do té doby završit.

Jak Právo informovalo již loni, podpora se týká pouze školného. Ubytování, stravu i komerční zdravotní pojištění si studenti musejí hradit z jiných zdrojů. Mohou získat i prospěchové stipendium. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám