Hlavní obsah

Sněmovnu rozpustit nemusím, představil Zeman „tvůrčí” výklad Ústavy

• Aktualizováno

Prezident Miloš Zeman ve čtvrtek na TV Barrandov naznačil, že Sněmovnu nerozpustí, ani kdyby se po třetím pokusu nepodařilo sestavit vládu. Vyhlášení předčasných voleb označil za ukázku neschopnosti politiků „hrát s kartami, které voliči rozdali”. Na schůzkách se zástupci politických stran podle něj „opatrné sympatie” s myšlenkou předčasných voleb vyjádřila jen ODS.

Foto: Petr Horník, Právo

Prezident Miloš Zeman

Článek

„V jisté konkrétní situaci, kdy by neprošel ani třetí pokus, tak je taková krásná věta v Ústavě, která zní: 'Prezident může rozpustit Sněmovnu a vyhlásit předčasné volby'. Pozor, 'může', nikoliv 'musí',” upozornil na možnou budoucí situaci Zeman.

„Já jsem člověk, který Ústavu používá tvůrčím způsobem,” doplnil prezident. Podle něj se každý úspěšný člověk někdy pohyboval na hraně něčeho. „Někdo byl za překročení hrany upálen a teď se jim stavějí pomníky,“ podotkl.

O možnosti předčasných voleb se prý prezident baví na schůzkách s představiteli sněmovních stran. „K mému překvapení vedení ODS vyjádřilo opatrné sympatie k myšlence předčasných voleb. I když jsem jim říkal: 'Tak prosím vás, voliči rozdají karty a politici by měli umět s těmito kartami hrát',” řekl Zeman.

Ostatním politikům poté vzkázal, že než aby hnal lidi k předčasným volbám a nechal za ně stát utratit další miliardu, raději nechá vládnout menšinový kabinet Andreje Babiše bez důvěry i čtyři roky. Ústava mu prý nesvazuje ruce žádnými termíny.

Byli bychom za šašky

„Vláda bez důvěry může teoreticky vládnout až čtyři roky, právě proto, že Ústava nestanoví žádný termín. Václav Klaus nechal Topolánkův kabinet také vládnout několik měsíců, než získal důvěru. Nechci strašit, věřím, že vše proběhne za daleko kratší období,“ prohlásil Zeman.

Podle prezidenta by bylo daleko lépe, kdyby vláda měla důvěru Sněmovny, varianta menšinové vlády je podle něj však reálná. „Jsem ten poslední, kdo by se snažil mluvit do toho, jaká vláda to bude – s důvěrou, bez důvěry, koaliční... Ať si to rozhodne vítěz voleb,“ uvedl Zeman s tím, že prezident má přispět zejména ke vzniku stabilní vlády.

„Prezident už kvůli tomu, aby se ušetřila miliarda, má využít svých pravomocí a zabránit tomu, aby několik měsíců po normálních volbách byly další volby. To bychom byli za šašky a blázny,“ dodal Zeman.

Co říká Zemanem citovaný článek Ústavy ČR?
Článek 35 (1) Poslaneckou sněmovnu může rozpustit prezident republiky, jestliže a) Poslanecká sněmovna nevyslovila důvěru nově jmenované vládě, jejíž předseda byl prezidentem republiky jmenován na návrh předsedy Poslanecké sněmovny, b) Poslanecká sněmovna se neusnese do tří měsíců o vládním návrhu zákona, s jehož projednáním spojila vláda otázku důvěry, c) zasedání Poslanecké sněmovny bylo přerušeno po dobu delší, než je přípustné, d) Poslanecká sněmovna nebyla po dobu delší tří měsíců způsobilá se usnášet, ačkoliv nebylo její zasedání přerušeno a ačkoliv byla v té době opakovaně svolána ke schůzi. (2) Prezident republiky Poslaneckou sněmovnu rozpustí, navrhne-li mu to Poslanecká sněmovna usnesením, s nímž vyslovila souhlas třípětinová většina všech poslanců. (3) Poslaneckou sněmovnu nelze rozpustit tři měsíce před skončením jejího volebního období.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám