Hlavní obsah

Okamura: Menšinová vláda bez důvěry by byla na hranici ústavnosti

– Praha • Aktualizováno
Novinky, zpe

Pokud by menšinová vláda Andreje Babiše (ANO) nezískala důvěru, měl by prezident republiky neprodleně jednat, uvedl lídr SPD Tomio Okamura. Menšinová vláda bez důvěry by podle něj byla na hranici ústavnosti.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Tomio Okamura a Radim Fiala

Článek

„Věříme, že nedojde k nestandardním domluvám mezi Andrejem Babišem a prezidentem republiky, že by tady vládla nepřiměřeně dlouhou dobu vláda bez důvěry. To by bylo na hranici ústavnosti,” prohlásil po schůzce s předsedou TOP 09 Miroslavem Kalouskem Okamura.

Kalousek se snažil šéfovi SPD vysvětlit svůj nápad, že by se neměl vůbec zvolit předseda dolní komory. V tom případě by se totiž nemohla ustavit Sněmovna a Sobotkova vláda by nemohla podat demisi. Okamura s tím však ani po schůzce nesouhlasí.

SPD menšinovou vládu nepodpoří

„Pan Kalousek nás informoval o svých obavách, že by tady mohla až rok vládnout vláda bez důvěry. Je však potřeba umožnit pokus o získání důvěry. My očekáváme, že v případě, že menšinová vláda Andreje Babiše nezíská důvěru v Poslanecké sněmovně, tak že prezident republiky bude neprodleně jednat a určí druhý pokus,” řekl Okamura.

Zároveň zopakoval, že SPD Babišovu menšinovou vládu nepodpoří, a to ani tím, že by Okamurovi poslanci odešli ze sálu, čímž by snížili potřebné kvorum. „Nepodpoříme vládu, která neplní náš program,” konstatoval Okamura.

Kalousek před schůzkou zdůraznil, že mezi TOP 09 a SPD neexistuje moc programových průniků. „Jdu vysvětlit smysl svého názoru. Prezident republiky měl říct vítězi voleb, jmenuji vás, až mi představíte většinu v Poslanecké sněmovně. Když prezident odpovědný není, měla by to říct Sněmovna,“ uvedl před jednáním Kalousek.

Ve čtvrtek odpoledne se ještě schází Kalousek a představitelé sociální demokracie. Místopředseda ČSSD Lubomír Zaorálek při příchodu na jednání uvedl, že strany budou řešit rozložení Sněmovny a běžnou agendu.

Reklama

Výběr článků

Načítám