Hlavní obsah

Třicet senátorů chce zrušit registr smluv, obrátili se na Ústavní soud

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tři desítky senátorů navrhly Ústavnímu soudu zrušení zákona o registru smluv. Zdůvodnili to tím, že uplatňování normy by mohlo způsobit veřejnému sektoru miliardové škody. Ústavní soud by proto podle nich měl ze zákona odstranit alespoň pasáže, které zavedly povinnost zveřejňovat smlouvy pro kraje, obce nebo jimi vlastněné firmy.

Foto: Milan Malíček, Právo

Radko Martínek na snímku z roku 2006

Článek

„Zákon o registru smluv nebývalým způsobem ohrožuje veřejné vlastnictví, neúměrně zvyšuje byrokratickou zátěž, zavádí nerovnost ve veřejné soutěži a působí negativně na samu existenční podstatu firem s veřejným vlastníkem,” uvedl za navrhovatele senátor ČSSD a někdejší ministr pro místní rozvoj Radko Martínek.

Zákon o registru smluv dopadl od loňského července například na stát, kraje a větší obce, jejich podniky a další organizace. Zveřejňují se smlouvy s plněním nad 50 000 korun. Od letošního července platí, že nezveřejněná smlouva není platná.

Reklama

Výběr článků

Načítám