Hlavní obsah

Piráti prohráli spor s Legem o figurky v předvolebním klipu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Piráti u Ústavního soudu neuspěli ve sporu se společností Lego, který vedli kvůli využití figurek stavebnice ve svém předvolebním klipu z roku 2012. Ústavní soud zamítl stížnost strany jako neopodstatněnou a nařídil jí omluvu. Strana verdikt respektuje, omluvila se již dříve, uvedla mluvčí Pirátů Karolína Sadílková.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Článek

Podle ústavní stížnosti verdikt nepřiměřeně zasáhl do svobody projevu politické strany. Spot je podle Pirátů umělecky ztvárněný politický projev a součást předvolební kampaně. Nejde o součást obchodního styku, proto prý klip nemohl porušit ochranné známky Lega.

Soud se ovšem připojil k názoru, že Piráti zasáhli do práv firmy. Mohli u veřejnosti vyvolat klamný dojem, že Lego stranu podporuje. „Stěžovatelka (Česká pirátská strana), aniž by získala souhlas dotčené osoby, svým projevem zasáhla do vlastnického práva žalobce, a to za účelem vlastní propagace a reklamy na svůj politický program, směřované vůči široké veřejnosti,” stojí v usnesení.

Se zákony lze nesouhlasit, ne je ignorovat

Strana ve stížnosti také upozornila na to, že dlouhodobě bojuje proti nynějšímu náhledu na duševní vlastnictví, což se projevuje v jejím názvu, stanovách, programu i volebních kampaních. „Samotná skutečnost, že se stěžovatelka s relevantními právními předpisy neztotožňuje, ještě neznamená, že je může cíleně ignorovat a záměrně přitom zasahovat do práv jiných subjektů,” reagovali ústavní soudci.

Předvolební klip Pirátů z roku 2012

Strana před krajskými volbami v roce 2012 připravila animovaný klip „Vypustíme kaprům rybník”, v němž použila stavebnicové figurky. Ve vodě plavaly ryby, které měly představovat velké politické strany. Dvojice postaviček – „kmotrů” – je krmila tisícikorunami. Poté se objevila figurka piráta, který úplatkáře vyhnal, ryby vylovil a jednu z nich udeřil palicí.

O zákazu používat figurky a omluvě rozhodl v roce 2014 pražský městský soud. Případ pak řešil ještě vrchní soud i Nejvyšší soud. Strana se hájila tím, že verdikt zasahuje do jejího práva na svobodu projevu. Firma Lego naopak zdůrazňovala, že si nepřeje být jakkoli spojována s politikou.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám