Hlavní obsah

Byl v europarlamentu a neuspěl ve sněmovních volbách. Teď chce Mach do Senátu

Právo, Jan Martinek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

K výzvám k užší spolupráci pravicových stran se připojil i bývalý europoslanec a šéf Strany svobodných občanů Petr Mach. Ten po volebním debaklu své strany zvažuje, že už nebude obhajovat funkci předsedy partaje, láká ho ale senátní křeslo. Mach Právu řekl, že uvažuje oslovit další pravicové strany a požádat je o podporu v senátních volbách na podzim 2018.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Předseda Svobodných Petr Mach

Článek

„Je to jedna z úvah. Cítíme potřebu spolupráce na pravici, a senátní volby příští rok mohou být důležité z hlediska protiváhy budoucí vládě,“ řekl Právu Mach.

Ten by chtěl kandidovat v některém z pražských obvodů. „Na prvním místě bych chtěl oslovit ODS, pokud bude dohoda, tak i další strany. Může to být TOP 09, STAN nebo Realisté,“ uvedl Mach. Svobodní by podle něj na oplátku podpořili kandidáty jiných stran v dalších obvodech. „V rámci senátního obvodu budeme schopni udělat velmi efektivní kampaň,“ dodal Mach.

Svobodní v senátních volbách v minulosti úspěšní nebyli, nemají žádného senátora, a i v letošních parlamentních volbách se jim nedařilo, když získali jen 1,56 procenta hlasů. Mach si ale věří, že jakožto nejznámější osobnost své strany by hlasy voličů získal. „V senátních volbách jde o každý hlas,“ zdůraznil.

Zoufalství, zní z TOP 09

Předseda ODS Petr Fiala pro Právo zareagoval vstřícně. „Spolupráci Svobodným jsme nabízeli již před parlamentními volbami, kdy ji nepřijali, jsme ale připraveni se bavit nejen s panem Machem. Pravicové hlasy je třeba spojovat,“ napsal Právu.

„Očekával bych, že se v takovém případě pan Mach na nás obrátí přímo, a ne přes média,“ vzkázal odstupujícímu předsedovi Svobodných.

Místopředsedkyně TOP 09 Markéta Adamová však Machův návrh sepsula. „Budeme mít natolik kvalitní kandidáty, že nebudeme muset podstoupit takové zoufalství, že bychom podpořili zrovna pana Macha. Zrovna on ve mně žádnou důvěru nebudí,“ řekla Právu.

Reklama

Související témata:

Související články

Mach odchází z europarlamentu

Šéf Svobodných Petr Mach se vzdá postu europoslance. V nadcházejících volbách povede kandidátku Svobodných v Praze. V Evropském parlamentu by jej měl nahradit...

Výběr článků

Načítám