Hlavní obsah

ANO nechce dát ODS křeslo šéfa Sněmovny

• Aktualizováno

Třetí den po vyhlášení výsledků parlamentních voleb proběhla jednání mezi ANO a ODS, která ale hnutí dala košem. ODS také požaduje post šéfa Sněmovny, což ANO odmítá. Šéf TOP 09 Miroslav Kalousek podle očekávání sdělil, že nebude kandidovat do čela strany, a předsednictvo lidovců doporučilo straně odchod do opozice. Prezident svolal schůzi Sněmovny na 20. listopadu.

Záznam: Briefing Andreje Babiše po jednání s ODS o koaliční spolupráci Video: Novinky

 
Článek

On-line skončil. Děkujeme za pozornost.

21:20 - „Pro nás je prioritou, aby 20. listopadu proběhla schůze Sněmovny, byli zvoleni předsedové, místopředsedové a výbory a paralelně při tom budeme vyjednávat,“ řekl Babiš na dotaz Novinek, zda hnutí ANO není v aktuálně v patové situaci. Pokud jednání v tomto týdnu nedopadnou úspěšně, je hnutí připraveno jednat v dalších týdnech znovu a rozjet nové kolečko schůzek.

21:15 - „Vzali jsme na vědomí, že ODS nechce vést diskuzi o spolupráci, a máme v tom jasno,“ řekl Babiš. Vyjádřil se i o jednání s TOP 09. Její šéf Miroslav Kalousek by měl podle něj poté, co oznámil rezignaci na předsedu strany, také složit poslanecký mandát. „My jsme ho pozvali ze slušnosti, asi bychom si bývali ušetřili některé invektivy. Ani sekundu jsme neuvažovali o spolupráci s TOP 09,“ řekl Babiš.

ANO čeká ještě jednání s Českou pirátskou stranou. „Z rozhovorů vím, že piráti s námi jednat také nechtějí. Musíme se poradit v hnutí a oslovit někoho jiného,“uvedl Babiš. ANO podle něj chce udělat v příštím týdnu druhé kolo jednání se všemi stranami.

20:51 - Andrej Babiš trvá na tom, aby hnutí ANO připadlo křeslo šéfa Sněmovny. Odmítl tak návrh ODS, která chce do této funkce nominovat svého předsedu Petra Fialu. „Naše vítězství je tak dominantní, že není důvod, aby náš kandidát Radek Vondráček nebyl zvolen,“ uvedl předseda ANO s poukazem na ČSSD, která po minulých volbách měla premiéra i předsedu Sněmovny i Senátu.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Předseda ANO Andrej Babiš

20:45 - Představitelé ODS a ANO spolu večer jednali zhruba hodinu. „Hnutí ANO si vyslechlo náš návrh, že chceme mít předsedu Sněmovny, a budeme jednat dál. Jsme na začátku,“ řekl po jednání předseda ODS Petr Fiala. „Myslíme si, že je výhodné a rozumné, aby nejsilnější a opoziční strana měla předsedu Sněmovny,“ řekl. Zdůraznil, že při jednání nepadlo o budoucí vládě ani slovo. „To ODS jednoznačně vyloučila,“ uvedl Fiala. Jednání se podle něj neslo ve věcné a korektní atmosféře, dotklo se i možných změn v jednacím řádu Sněmovny. „Jsme přesvědčeni, že změny v jednacím řádu být nemají. Pokud ano, musí na nich být širší konsenzus,“ poznamenal předseda ODS.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Předseda ODS Petr Fiala

19:31 - Prezident Miloš Zeman přijal odpoledne na Pražském hradě předsedu komunistické strany Vojtěcha Filipa. Výsledek zhruba hodinové schůzky zástupci Hradu ani KSČM nekomentovali. Podle dřívějších informací měli mluvit především o české zahraniční spolupráci. Očekávalo se ale, že se tématem stanou i víkendové volby. Mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček řekl, že o schůzku požádal prezidenta Filip asi dva týdny před volbami.

19:21 - Kalousek připustil, že jsou ochotni se bavit o zkrácení dvouhodinové přestávky, kterou si kluby mohou vzít, protože při počtu devíti stran ve Sněmovně by přestávky mohly výrazně ochromit jednání. Jsou ochotni dvě hodiny výrazně redukovat. „Nejme ochotni bavit se o tom, že by byly omezeny diskuzní příspěvky, protože poslanec má právo se vyjádřit. Nejsme ochotni se bavit o návrzích, které omezí demokratickou diskuzi,“ doplnil Kalousek.

Foto: Ondřej Deml, ČTK

Jednání představitelů TOP 09 s ANO trvala 20 minut. Na snímku Miroslav Kalousek

19:12 - TOP 09 opět odmítla možnost vlády s ANO i zkrácení řečnické doby ve Sněmovně. Kandidáta ANO do vedení Sněmovny nepodpoří, uvedl po zhruba 20minutovém jednání Kalousek. „Ujistili jsem zástupce hnutí ANO, že nepřipadá v úvahu účast TOP 09 na vládě, kde by bylo hnutí ANO. Mluvili jsem o jednacím řádu Sněmovny,“ řekl Kalousek a dodal: „Která Babišova loutka z hnutí ANO usedne na pozici předsedy Poslanecké sněmovny, je docela jedno. My tam budeme volit kohokoli jiného."

Záznam: Briefing po jednání ANO s TOP 09 o koaliční spolupráci Video: Novinky

18:39 - Zástupci ANO a TOP 09 se sešli ve Sněmovně kvůli povolebnímu uspořádání. Podle šéfa TOP 09 Miroslava Kalouska bude schůzka spíše informativní. TOP 09 má jen sedm poslanců.

17:39ODS chce mít předsedu Sněmovny, má jím být předseda Petr Fiala, řekl šéf poslaneckého klubu občanských demokratů Zbyněk Stanjura. „Pokusíme se vyjednat funkci předsedy Sněmovny, předseda Fiala je na to vhodným kandidátem,“ řekl Stanjura. [celá zpráva]

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Zástupci Občanské demokratické strany (zleva) Jana Černochová, Ivan Adamec, předseda strany Petr Fiala a Zbyněk Stanjura

17:35 - „Budeme jednat o uspořádání ve Sněmovně. Nebudeme jednat o sestavení vlády,” potvrdil předseda ODS Petr Fiala.

17:33 - Výkonná rada ODS odmítla vést jednání s hnutím ANO o vstupu do společné vlády nebo o podpoře vlády vedené hnutím ANO.

16:42 - V sídle ODS se sešla výkonná rada strany. Před večerním jednáním občanských demokratů s hnutím ANO se bude zabývat aktuální povolební situací.

16:01 - Středočeská hejtmanka Pokorná Jermanová (ANO) nevyloučila, že se vzdá mandátu poslankyně. Možná ale zastane obě funkce. Ve vedení kraje určitě setrvá.

15:33 - Prezident Miloš Zeman rozhodl o svolání zasedání Poslanecké sněmovny na 20. listopadu. To je nejzazší možný termín.

15:09 - „Prezidentského kandidáta určitě nepostavíme,“ uvedl Babiš s tím, že to pro něj není téma.

„Nemáme kandidáta na prezidenta, dneska máme jiné starosti,“ dodal následně. V hnutí se prý neobjevil nikdo, kdo by o post projevil zájem. Vnitrostranické referendum ANO podle Babiše nestihne.

15:00 - Nově zvolený poslanec za ODS Václav Klaus ml. na dotaz Novinek, zda by si dokázal představit představit koaliční spolupráci s hnutím ANO třeba bez Andreje Babiše, neodpověděl. Při krátkém setkání na Malostranském náměstí Novinkám prozradil, že nesmí nic říkat.

„Nesmím nic říkat, abych nebyl nekolegiální k vedení,“ řekl v rychlosti Klaus. Na tiskové konferenci, která se konala po 13. hodině, nebyl.

14:50 - O konkrétním rozdělení resortů podle Faltýnka hnutí zatím nediskutovalo.

14:45 - „Klub jednoznačně podpořil pana Babiše,” uvedl Faltýnek v reakci na to, zda by bylo pro ANO představitelné, že by Babiš nefiguroval ve vládě.

14:43 - „EET je pro nás zásadní věc,” uvedl Faltýnek, podle něhož systém funguje. U malých živnostníků je prý ANO v souvislosti s EET připraveno k diskusi.

14:41 - „Bez kompromisů se vláda složit nedá, bude o vzájemných ústupcích,” konstatoval Faltýnek.

14:40 - Piráti by podle Faltýnka mohli převzít vládní odpovědnost a věnovat se problematice informačních technologií.

14:39 - Na jednání s ODS chce ANO jednat o programech. Faltýnek zopakoval, že ODS nabídnou koalici. Ta spolupráci odmítá. [celá zpráva]

14:37 - Poslanecký klub hnutí ANO bude mít sedm místopředsedů. Post místopředsedy Sněmovny si hnutí ANO nárokovat nebude, uvedl místopředseda hnutí Jaroslav Faltýnek.

14:34 - Krajský výbor ČSSD v Libereckém kraji žádá, aby strana po prohraných sněmovních volbách odešla do opozice. Chce také co nejrychlejší svolání mimořádného sjezdu sociální demokracie, který je zatím plánován na duben.

13:36 - Poslanecký klub KDU-ČSL povede Jan Bartošek, prvním místopředsedou bude Jiří Mihola, řadovým místopředsedou Ondřej Benešík.

13:20 - Fiala chce s hnutím ANO jednat o uspořádání Sněmovny. Vyloučil i možnost tolerance menšinové vlády ANO.

13:19 - ODS podle Petra Fialy podporuje integraci pravicových demokratických stran, o níž hovořil končící šéf TOP 09 Miroslav Kalousek, ale nechce tyto záležitosti řešit přes média.

13:16 - Šéfem poslaneckého klubu ODS bude opět Zbyněk Stanjura, první místopředsedkyní je Jana Černochová.

13:08 - Poslanci KSČM na svém prvním jednání po volbách nevybrali nového předsedu klubu. Mezi navrženými kandidáty jsou dosavadní šéf Pavel Kováčik, Leo Luzar a Zdeněk Ondráček.

12:58 - Předseda občanských demokratů Petr Fiala koalici s ANO odmítl i v úterý. „Vyjádřili jsme se již několikrát. ODS nebude s ANO vyjednávat o vládě. Nemám k tomu co dodat,” napsal v úterý Novinkám. [celá zpráva]

12:40 - Předsedou poslaneckého klubu ANO bude i nadále první místopředseda hnutí Jaroslav Faltýnek. Členové ho zvolili na první povolební schůzi. Klub ANO se po víkendových volbách rozrostl ze 47 na 78 poslanců.

11:36 - Prezident Miloš Zeman předá 31. října Andreji Babišovi pověření k sestavení vlády. Oznámil to mluvčí Hradu Jiří Ovčáček. [celá zpráva]

11:35 - „Mé názory budou znít ze Sněmovny nadále,“ uvedl Kalousek.

11:34 - Kalousek vyzval ke spolupráci všech demokratických politických subjektů od středu napravo. „Je potřeba pokračovat pragmaticky a nesentimentálně,“ dodal.

S novou tváří v čele strany podle něj musí přijít nová strategie. Kalousek nebude kandidovat ani na žádnou jinou volenou funkci. [celá zpráva]

Tisková konference předsedy TOP 09 Miroslava Kalouska Video: Novinky/CTK

11:32 - Šéf TOP 09 Miroslav Kalousek oficiálně oznámil, že nebude obhajovat post předsedy.

11:23 - První místopředseda hnutí ANO Jaroslav Faltýnek při příchodu na jednání klubu řekl, že  hnutí na večerní schůzce nabídne ODS účast ve vládě. [celá zpráva]

„Nacházíme hodně styčných bodů. Chceme se zeptat, co jim vadí,“ uvedl Faltýnek.  K diskusi podle něj připadají piráti.

11:13 - Miroslav Kalousek nebude v listopadu obhajovat funkci předsedy TOP 09. Podle informací ČTK to oznámil na jednání předsednictva strany.

11:02 - Předseda komunistů Vojtěch Filip po schůzce nejužšího vedení KSČM řekl, že jednání bylo racionální. Zároveň nevyloučil úvahy o tom, že by v čele strany skončil. Komunisté letos ve volbách dosáhli nejhoršího výsledku od vzniku strany.

„Jednání proběhlo velmi racionálně, nikdo nechce uvrhnout stranu do chaosu,” řekl Filip po setkání grémia. „Uvažuji o čemkoliv. Nejde o to, o čem uvažuji, ale co budu dělat,” dodal na dotaz, zda bude dál v čele KSČM.

10:57 - Jednání grémia KSČM nepřineslo změny ve vedení strany, diskuse o případné výměně lídrů se očekává v pátek na jednání ústředního výboru jehož členy jsou i krajští představitelé strany.

10:41 - Nově zvolený jihomoravský poslanec Jan Hrnčíř (SPD) chce ve Sněmovně pomoci urychlit výstavbu dálnice D43 z Brna na sever. Podle něj je potřeba přijmout zákon o liniových stavbách a D43 zařadit mezi priority. Věnovat se chce i digitalizaci a elektronizaci státní správy, která by podle něj ušetřila peníze a lidem čas.

10:06 - „Domníváme se, že tady nevzniká kombinace, která by byla pro Českou republiku vhodná za účasti nebo hodná podpory KDU-ČSL. Také je to výraz naší pokory a zpytování svědomí, protože jsme nedostali od voličů takový mandát, jaký bychom si podle našeho soudu zasloužili. Je potřeba se tedy soustředit na práci uvnitř strany, odstraňovat chyby,“ řekl k rozhodnutí předsednictva jít do opozice Bělobrádek.

9:50Předsednictvo KDU-ČSL doporučilo jít do opozice a nepodporovat menšinovou vládu, oznámil na Twitteru místopředseda strany Marian Jurečka.

Šéf strany Pavel Bělobrádek již v pondělí potvrdil, že dá funkci k dispozici.

9:18Výsledky sněmovních voleb byly vyhlášeny ve Sbírce zákonů, do 3. listopadu je bude možné napadnout u soudu. Stíhání Andreje Babiše a Jaroslava Faltýnka bude přerušeno. Policie bude muset znovu žádat o jejich vydání.

9:02 - Dva dny po volbách ukázal svou představu fungování médií předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie Tomio Okamura (SPD), který v Českém rozhlase hovořil o potřebě média veřejné služby, konkrétně Českou televizi a Český rozhlas, zestátnit a dostat pod kontrolu vládnoucích politiků.

Proti jeho úvahám se ohradil šéf Českého rozhlasu René Zavoral.  „Zestátnění Českého rozhlasu a České televize by znamenalo potlačení svobody projevu, narušení objektivního a pravdivého informování veřejnosti,” uvedl v tiskovém prohlášení.

8:53 - Před polednem svolal tiskovou konferenci šéf TOP 09 Miroslav Kalousek. Měl by se na ní vyjádřit ke své budoucnosti v čele strany. I mezi členy TOP 09 zaznívají názory o potřebě změny. Tu by mohl reprezentovat třeba europoslanec Jiří Pospíšil, který do TOP 09 vstoupil. [celá zpráva]

8:30 - Vážení čtenáři, vítáme vás u on-line reportáže z třetího dne povolebních vyjednávání, ve které budeme zaznamenávat klíčové politické dění.

Na třetí povolební den si naplánovala tiskové konference či jiné akce celá řada politických subjektů. Vítěznému hnutí ANO zbývají tři schůzky - s ODS, TOP 09 a piráty.

Už v neděli a v pondělí jednal předseda hnutí Andrej Babiš se zástupci zbylých stran, které voliči svými hlasy letos poslali do Sněmovny - SPD, KSČM, ČSSD KDU-ČSL a STAN.

Foto: David Ryneš, Novinky

Výsledek voleb do poslanecké sněmovny

Všechny schůzky zatím skončily velice podobně - strany, které s ANO jednaly, sice kvitovaly shodu v některých tématech, povětšinou ale hovořily o „cestě do opozice”.

Na vyjednávání o vládě má přitom Babiš času dost. Zeman už dříve avizoval, že ke svolání Sněmovny, jež bude jednat o důvěře nové vládě, využije plné třicetidenní lhůty, kterou mu dává zákon. [celá zpráva]

Pokud se na tom snad něco změnilo, dozvíme se to zřejmě během dopoledne ústy mluvčího prezidenta Jiřího Ovčáčka, který má na úterek naplánovánu tiskovou konferenci.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám