Hlavní obsah

Babiš po jednání s prezidentem: Zeman mě příští týden pověří vyjednáváním o vládě

• Aktualizováno

Šéf vítězného hnutí ANO Andrej Babiš po pondělním jednání s prezidentem Milošem Zemanem v Lánech dle očekávání oznámil, že ho prezident v příštím týdnu pověří vyjednáním o nové vládě. Žádné doporučení, s kým by měl Babiš uzavřít koalici, prý nezaznělo.

Briefing po schůzce Miloše Zemana a Andreje Babiše

 
Článek

„Pan prezident mi gratulovat k výsledku ve volbách. Pan prezident mě informoval, že splní svůj slib a že mě příští týden pověří vyjednáváním o vládě ČR,” oznámil po asi hodinu a půl dlouhé schůzce Babiš.

Zeman mu prý nedoporučil, s kým by měl koalici uzavřít. „Pan prezident mě informoval, že vyjednávání o nové vládě nechá absolutně na mně, žádné doporučení nezaznělo,” uvedl šéf ANO.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Šéf ANO Andrej Babiš

Babiš chce koalici s ODS

Už několikrát však řekl, že si dokáže představit spolupráci s ODS nebo Piráty. „Pro nás jsou ty počty jasné, my s ODS máme 103 mandátů. Z těch zkušeností, které jsem získal ve vládě - čím méně partnerů, tím lépe,” konstatoval Babiš.

Občanští demokraté však dlouhodobě deklarují, že s Babišem do vlády nechtějí. Na otázku, jaké ústupky by ANO chtělo ODS nabídnout, Babiš neodpověděl.

Lídr ANO zopakoval, že důležité pro něj je, aby vláda „byla tým”. Znovu jasně vyloučil, že by navázal spolupráci s KSČM a SPD.

„Potřebujeme, aby vláda začala co nejdříve pracovat, uděláme maximum pro to, abychom přesvědčili nějakou stranu či strany, aby do té vlády s námi šli,” dodal Babiš v Lánech.

Babiše čeká schůzka s lidovci a SPD

Se zástupci stran ANO jedná od neděle. Babiš absolvoval již schůzky s představiteli komunistů, hnutí STAN a ČSSD. V pondělí večer se sejde ještě s lidovci a SPD. K získání většiny ve Sněmovně má ANO hned několik možností. [celá zpráva]

Zeman už v neděli uvedl, že Babiše jmenuje premiérem. „Já dodržuji svoje sliby a můj slib zněl, jmenuji premiérem vítěze voleb,” řekl v neděli prezident a avizoval pondělní pondělní pozvání do Lán. [celá zpráva]

Prozatím je jasné, že ANO chce nominovat na funkci předsedy dolní komory dosavadního místopředsedu Radka Vondráčka. Ten avizoval, že by se ANO chtělo dohodnout na změnách jednacího řádu, které by zefektivnily chod Sněmovny. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám