Hlavní obsah

TOP 09 hledá náhradu za Kalouska

Právo, dan

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Předseda TOP 09 Miroslav Kalousek přiznal, že uhráli slabý výsledek a nezbývá jim nic jiného, než jít do opozice. Ve štábu strany se ihned rozhořely diskuse, kdo bude novým předsedou, protože Kalouskova pozice je neudržitelná.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Předseda TOP 09 Miroslav Kalousek

Článek

Jestli bude na listopadovém sněmu TOP 09 obhajovat místo předsedy, o tom nechtěl Kalousek spekulovat. „Já své rozhodnutí řeknu na úterním předsednictvu strany a pak ho řeknu milerád vám,“ řekl Kalousek.

Podle většiny Kalouskových spolustraníků je výměna na postu předsedy nutností. Možnými kandidáty jsou podle informací Práva místopředsedkyně Markéta Pekarová Adamová, nebo europoslanec za TOP 09 Jiří Pospíšil, který novinářům ve volebním štábu řekl, že se chystá vstoupit do strany, aby TOP 09 v její slabé chvíli podpořil. Zároveň dodal, že tím neříká, že bude v listopadu kandidovat na předsedu.

Kalousek očekává, že je čeká tvrdá opoziční práce, volební výsledek přijal, protože si to tak přáli voliči, ale je jimi znepokojen. „Veřejnost se rozhodla, že strany dvou agentů StB a jednoho extremisty mají téměř ústavní většinu v Poslanecké sněmovně. O to větší povinnost pro nás demokraty je se s tím nesmířit, bojovat a trpělivě přesvědčovat veřejnost, že je to cesta do pekel nebo spíše do Kremlu,“ uvedl Kalousek.

Narážel tak na ANO, SPD a KSČM a na skutečnost, že šéf ANO Andrej Babiš stále u soudů neprokázal, že nebyl spolupracovníkem státní bezpečnosti. S StB spolupracoval šéf komunistů Vojtěch Filip.

Reklama

Výběr článků

Načítám