Hlavní obsah

Lidovci a STAN by dali dohromady přes 10 procent

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Tři středové strany KDU-ČSL, hnutí STAN a TOP 09 získaly v letošních volbách výsledek blízko pětiprocentní hranici potřebné pro vstup do Sněmovny. Pro všechny je to svým způsobem pikantní — TOP 09 a hnutí STAN v minulosti kandidovaly společně, STAN s lidovci zase vytvořili dvojkoalici pro letošní volby, od níž však vzápětí ustoupili.

Foto: Milan Malíček, Právo

Předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek

Článek

V praxi sice jednoduché sčítání volebních zisků nefunguje, protože ne všichni voliči jedné či druhé strany vhodí nakonec hlas i koalici z nich utvořené, pro základní představu, jaký potenciál koalice letos měly, ale poslouží dostatečně.

Ze zmiňované trojice jsou po sečtení drtivé většiny hlasů nejsilnější lidovci s 5,8 procenta hlasů. TOP 09 má zatím 5,2 procenta a hnutí STAN 5,1 procenta.

Foto: lidovciastarostove.cz

Nové logo KDU-ČSL a STAN

Hnutí STAN mělo jít původně do letošních voleb ve dvojkoalici s lidovci, měli už své logo i znělku, nakonec však oba subjekty kandidovaly zvlášť.

Jako dvojkoalice by totiž musely získat pro vstup do Sněmovny deset procent hlasů. Průzkumy dlouhodobě naznačovaly, že tohoto limitu nedosáhnou, lidovci se obávali, že je to příliš velké riziko a projekt dvojkoalice se před volbami zhroutil.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám